A Magyar Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője meglátogatta a Katolikus Egyház koszovói elöljáróját

Hazai – 2021. december 22., szerda | 11:37

Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője és a Kosovo Force (KFOR), vagyis a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő hazai küldöttsége karácsonyhoz közeledve hivatalos látogatást tett a Katolikus Egyház koszovói elöljárójánál, Gjergji Dodë prizren-pristinai megyéspüspöknél.

A KFOR-ban szolgálatot teljesítő vezető lelkész, aki egyúttal minden műveleti területen lévő lelkész reprezentatív vezetője, jelenleg a magyar katolikus tábori lelkész, Takács Tamás ezredes. Az ő feladata, hogy a Magyar Honvédség koszovói külszolgálatában folyamatosan ellássa azokat a teendőket, amelyeket a hazánkban szolgálatot ellátó lelkészek is, így például vezeti az adventi időszakban a lelki előkészületet a karácsonyra a katonák számára.

Ugyanakkor sajátos feladatokat is teljesít a KFOR parancsnokával együtt, aki jelenleg ugyancsak magyar tábornok: látogatást tett a helyi katolikus püspöknél. A Katolikus Egyház koszovói elöljárója 2006 óta Gjergji Dodë, aki először mint prizren-pristinai apostoli adminisztrátor, 2018 óta pedig – amikor az apostoli kormányzóságot egyházmegyei rangra emelték – mint püspök látja el ezt a szolgálatot.

A küldöttség tagjai korábban találkoztak Naim Ternavával, Koszovó főmuftijával is.

A KFOR 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban. 2006-ban körülbelül 17 ezer katona teljesített szolgálatot a haderő keretén belül.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria