A szegedi szemináriumba látogatott Michael August Blume

Hazai – 2021. november 16., kedd | 15:33

Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa két napot töltött a szegedi Szent Gellért Szemináriumban november 11–12-én. Aleksza János ötödéves papnövendék beszámolóját olvashatják.

A nuncius látogatása a Ferenc pápa által meghirdetett szinodális folyamat részét képezte. Célja az volt, hogy megerősítsen minket, a papságra készülő fiatalokat hivatásunkban.

Michael August Blume szentmisét mutatott be, és közösen imádkozta a zsolozsmát, valamint együtt ebédelt velünk.

Szegeden tartózkodása alatt beszélt a szinodális folyamat értelmezéséről, megéléséről, illetve arról, hogy ő maga hogyan látja ezt az utat. Ami engem megragadott és elgondolkoztatott, az az volt, hogy a kiindulási pont a szinodális úthoz az önismeret. Meg kell ismernem magamat és helyemet az Egyházban, különösen az adott közösség életében.

A nuncius kiemelte, elengedhetetlennek tartja, hogy a napi lelkiismeret-vizsgálat során föltegyük magunknak a kérdést: Mennyire voltam ma „szinodális”, vagyis együttműködő a testvéreimmel?

Mindemellett Michael August Blume kíváncsi volt a hivatásunk történetére és a mi egyházképünkre is. Nem utolsósorban pedig kérdéseket is tehettünk föl, melyekre nagy örömmel válaszolt. Jelenlétével és gondolataival sikerült megerősítenie minket, és új szempontokkal gazdagította az Egyházról kialakult szemléletünket.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria