A Szentatya nagyra értékeli a szívből jövő megnyilvánulásokat – A pápalátogatás és a protokoll

Hazai – 2023. április 27., csütörtök | 10:27

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatását sokan szervezik a háttérből, így készül erre a különleges eseményre a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) protokollosztálya is. Vezetője, Z. Zolnay Eszter néhány, e témával kapcsolatos érdekességről beszélt portálunknak.

– Mi a protokollosztály feladata?

– A Szentatya látogatása minden magyart érint, mindenki vendéglátó, és nagyon sok magas rangú személynek kell biztosítani a rangjának kijáró tiszteletet: püspököknek, állami tisztségviselőknek és a diplomáciai testület tagjainak. Ez a mi feladatunk: megszervezni egy-egy rendezvényen a fogadásukat, az ültetésrendet; figyelni arra, hogy mire van szükségük. A Szentatya személyével kapcsolatos közvetlen teendőket a vatikáni protokollrészleg munkatársai látják el, ők kísérik végig a látogatás során. Mi és a magyar protokoll és a biztonsági szolgálat az ő munkájukat segíti. A Szent István-bazilikában például gondoskodnunk kell a nagyszámú résztvevő megfelelő fogadásáról, elhelyezéséről és biztonságos távozásukról, de más helyszíneken, így a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán is többek között ez lesz a feladatunk.

A pápai apostoli utaknak fontos része az államközi protokoll is, melyet a magyarországi és a szentszéki illetékesek szoros együttműködésben, konszenzussal állítanak össze, alakítanak ki.

A Szentatya látogatásával kapcsolatban egyeztetni kell a programot, a teendőket a meghívók között, így a Szentszéket képviselő nunciatúrának és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a Köztársasági Elnöki Hivatallal és a kormánnyal.

– Milyen szabályok vonatkoznak az öltözködésre?

– Mindenkinek lehetőségéhez mérten ünnepi öltözet, ünnepi népi viselet ajánlott. Visszafogott eleganciának kell érvényesülnie: ez sötét ruházatot jelent, a hölgyeknél fontos a nem világos, zárt öltözet.

– Mire kell figyelnie annak, aki a pápa felé fordul?

– Az általános szabály az, hogy az idősebb és a magasabb rangú fél határozza meg a kapcsolat jellegét. Őszentsége kezdeményez; udvarias figyelemmel kell fogadni, ha a Szentatya valakihez odafordul, beszél hozzá.

Ferenc pápa a szívből jövő, őszinte megnyilvánulásokat nagyra értékeli,

számos alkalommal láthattuk, hogy ilyenkor nem ragaszkodik a merev protokolláris előírásokhoz.

– Nagy érdeklődés kíséri Ferenc pápa látogatását a média részéről. A Szentatyát minden helyszínen valamilyen különleges ajándékkal várják. Kapnak esetleg valamit a sajtó képviselői?

– Ferenc pápát nagyszámú újságíró kíséri ezen az útján is, mint egyébként az összes apostoli látogatás esetén. Ők kapnak egy szép kiállítású könyvet Magyarországról, de a csomagban lesz egy lekvár a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorból és egy levendulás csokoládé a Tihanyi Bencés Apátságból. Mindezeket a pápalátogatás logóját viselő táskába tesszük.

– Azok is kapnak esetleg valamit, akik az egyes programokon ott lesznek?

– Igen, a Szent István-bazilikában egy szép, merített papírra készült emléklapot kapnak, melyen a pápai címer és a látogatásról megemlékező felirat lesz olvasható. A Rózsák terén plakettel készülünk, melyen az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom és Szent Erzsébet képe látható. Az Információs Technológiai és Bionikai Karon rózsafüzér készül. A Papp László Sportarénában „seed bonbon” (bonbon alakú, elültethető papírformába helyezett virág- és fűszernövénymagok – a szerk.) lesz az apró ajándék. A Szentatya látogatásának tiszteletére készülnek különféle emléktárgyak is, melyek az Ecclesia Szövetkezetnél érhetők el.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria