A szerb ortodox egyház új vezetője mutatott be szent liturgiát Szentendrén

Hazai – 2022. szeptember 4., vasárnap | 20:32

Porfirije szerb ortodox pátriárka szeptember 4-én, vasárnap mutatott be főpapi szent liturgiát Szentendrén, a Belgrád-székesegyházban. A 2021-es megválasztását követően ez volt az első szent liturgia, amit a pátriárka a magyarországi Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöki székesegyházában bemutatott. Az ünnepi alkalmon jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás és Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát.

Az ortodox székesegyházban együtt ünnepelt Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke; Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület evangélikus püspöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; valamint Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Porfirije (Porfirij) zágráb-ljubljanai érsek-metropolitát tavaly február 18-án választották meg a szerb ortodox egyház új pátriárkájává a belgrádi püspöki zsinaton. Február 19-én iktatták be hivatalába a belgrádi Szent Mihály-székesegyházban.

A 46. pátriárkát a szerb ortodox egyház harminc érseke közül választották meg. Az érsekek először maguk közül választottak ki három jelöltet, majd a három legtöbb szavazatot kapó egyházi személy közül húzta ki az egyik egyházi vezető az új pátriárka nevét. A szerb egyház szerint ilyenkor a Szentlélek irányítja a húzó kezet.

*

A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb híve Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él, egyik történelmi egyházmegyéje Magyarországon, Szentendre központtal működik.

Erdő Péter bíboros és Porfirije szerb ortodox pátriárka találkozója (2022. szeptember 4.)

Az új pátriárka, Porfirije fiatalnak számít, 2021-ben volt hatvanéves. Prvoslav Perić néven a szerbiai Óbecsén (Bečej) született 1961. július 22-én. 1985-ben lett szerzetes a Visoki Dečani-monostorban, ekkor kapta a Porfirije (Porphýrios) szerzetesi nevet. Athénban doktorált 2004-ben. 1990-től a Kovilj-monostorban élt, ahova sokan miatta jártak; a kolostor ekkoriban fontos lelkiségi központ lett a fiatalok körében. Porfirije ekkor kezdett drogfüggőkkel foglalkozni, 2005-ben terápiás-rehabilitációs központot hozott létre számukra.

2014-ben nevezték ki zágráb-ljubljanai metropolitává. 2016-ban Szent Ignác-díjat kapott a balkáni népek közötti kiengesztelődésért végzett tevékenységéért. Jó kapcsolatokat ápol katolikus egyházi vezetőkkel is.

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria