A világ bíborosai szeretettel idézték fel a budapesti eucharisztikus kongresszus eseményeit

Hazai – 2022. szeptember 3., szombat | 19:18

Ferenc pápa augusztus végén konzisztóriumra hívta a bíborosok testületét. A római találkozón jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás is, aki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Kardinális médiacsatornájának beszélt a tapasztalatairól. Kiemelte: a megrendezése után egy évvel a bíborosok még mindig szeretettel idézték fel a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseményeit.

Erdő Péter bíboros a Kardinálisnak elmondta, hogy a konzisztórium két lényeges mozzanatból állt: az új bíborosok kinevezéséből, valamint egy kétnapos megbeszéléssorozatból, amely Ferenc pápa Római Kúriát megújító apostoli konstitúciójával foglalkozott. Ezeken a megbeszéléseken külön nyelvi csoportokban is megvitatták a bíborosok a konstitúció főbb témáit.

Kölcsönös gazdagodással szolgált a találkozás – idézte fel a magyar főpásztor –, amelynek során a bíborosok egymással is tudtak beszélni, üdvözölni tudták az új bíborosokat.

„Számomra különös öröm volt, hogy a Szentatyát köszönthettem úgy is, hogy várjuk Magyarországra. Novák Katalin köztársasági elnök látogatása után már mind a két oldalról világos a szándék, hogy Ferenc pápa pasztorális látogatást tesz Magyarországon” – fogalmazott Erdő Péter bíboros. Beszélt arról is: Ferenc pápa tavalyi látogatása óta szeretett volna Magyarországra jönni.

A bíborosi találkozón – amelyre majdnem pontosan egy évvel a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után került sor – „örömmel üdvözöltük egymást olyan bíborosokkal, akik jelen voltak, és olyanokkal is, akik szerettek volna eljönni a világeseményre, de nem tudtak”, de kaptak az esemény emlékkönyvéből, vagy látták, hallották a híreket, a közvetítéseket. Mind szeretettel gratuláltak – hangsúlyozta a magyar főpásztor.

Erdő Péter bíborostársai kérdésére beszámolt a kongresszus lelkipásztori eredményeiről, a megújult főegyházmegyei kommunikációról, valamint a plébániákon dolgozó olyan csoportokról, amelyek folyamatosan dolgozzák fel a kongresszuson elhangzottakat. Büszkén említette az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlása mellett megvalósult, egyedülálló Bízd rá magad! internetes szolgáltatást is, amely házaspároknak és családoknak nyújt nagy segítséget.

Forrás: Mészáros Erika / Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Daubner Tibor / Kardinális

Videó: Kardinális

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria