Világcsúccsal aranyérmes a tokiói paralimpián Ekler Luca, a NEK hírnöke

Hazai – 2021. augusztus 31., kedd | 18:20

Világcsúccsal lett aranyérmes távolugrásban Ekler Luca, a NEK Önkéntes Programjának egyik hírnöke a tokiói paralimpián. Pár nappal ezelőtt a 100 méteres síkfutásban elért negyedik helyének örültünk, ma pedig, augusztus 31-én világcsúcsot ugrott.

Biztonságinak szánta első kísérletét Ekler Luca, aki saját világcsúcsát kétszer megjavítva nyert aranyérmet távolugrásban a tokiói paralimpián.

„Az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam, és amikor kiírták a nevem mellé, hogy 5,60, arra gondoltam, hogy rendben, most akkor elkezdhetünk ugrani” – értékelt a friss győztes. Elárulta, hogy alig lépett a deszkára, kicsit megzavarta, hogy tapsoltak neki, de utólag nézve lehet, hogy ez feldobta.

„Nagyon jó első ugrás volt, anyukámnak annak idején meg kellett ígérnem, hogy ne izguljon, elsőre érvényeset és biztonságit ugrok mindig” – folytatta.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a távolugráshoz sohasem kell felspannolni őt, mert ez a kedvence, erre készül évek óta.

„Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna” – jelentette ki.

Az utolsó ugrásnál, amikor már biztos volt, hogy paralimpiai bajnok, kicsit elérzékenyült. „Belegondoltam, hogy itt vagyok, és a legnagyobb álmom vált valóra Tokióban.”

Ekler Luca a saját 5,51-es eddigi rekordját az első ugrásával 5,60-ra javította, majd harmadikra 5,63-ig repült. Egyéni csúcsa egyébként 5,87 méter, amit azonban az épek között ért el tavaly nyáron, így az nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé. A folytatást, a további javítások esélyét illetően úgy fogalmazott: azt érezte, hogy most is sokkal több volt benne.

A rekorddöntésre egyébként nem készült, ez csak bónusz volt.

A TFSE 22 éves atlétája szombaton negyedik lett 100 méteren és pénteken még 400-on indul, melyen elsődleges célja okos futással bejutni a szombati fináléba.

Lucának 2009-ben egy stroke következtében lebénult a bal oldala. Kitartó munkával és rengeteg kezeléssel újrakezdte az életét.

Mielőtt elindult az olimpiára, interjút adott a Cserkészek-NEK podcastjában. A beszélgetés meghallgatásához kattints IDE!

A Lucával készült interjút ITT olvashatják.

Forrás: MTI/iec2020.hu

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria