Átadták Pécsen a Tüke Alapítvány díjait

Hazai – 2023. január 25., szerda | 11:35

Idén 20. alkalommal adták át január 21-én a Polgári Kör Pécs Egyesület által alapított Tüke Alapítvány díját. A Tüke-díj átadását a pécsi székesegyházban szentmisével ünnepelték, amelyet Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrált. A díjakat Habsburg-Lothringen Eilika oldenburgi hercegnő, valamint Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke adta át.

Az ünnepi szentmisén Felföldi László megyéspüspök prédikációjában külön méltatta az idén Ifjúsági Tüke-díjjal kitüntetett Gráber Kristófot, aki oktatóitól, mesterétől elsajátította a kőműves szakma mesterséget, hogy kiváló munkája által gazdagodjon a közösség. A főpásztor hangsúlyozta, a mesterséget az iskolában, a mesterek mellett tanuljuk meg, de az életet, a szeretetet, a szolgálatot és a jóságot a család iskolájában sajátítjuk el. Minden szülő, minden édesapa és édesanya az élet mestere, és amikor ebből az iskolából kilépve abbahagyjuk a tanulást, zsákutcába kerülünk. Az életünk végéig szükségünk van mesterre, akitől az életünk vezetését megtanuljuk, akire az életünket rábízzuk.

Jézus az igazi mester, aki ismer minket és jól tudja, hogyan tud nekünk segíteni, hogy szabadon vállaljuk Istentől kapott feladatunkat és küldetésünket, mellyel jól élve saját életünk teljességét és örömét találjuk meg. Ezáltal lehetünk mi magunk is jó mestere másoknak: családunknak, közösségünknek, barátainknak – mutatott rá Felföldi László.

A szentmisét követően adták át a Tüke-díjat, melyet Pécs város szabad királyi rangra emelésének napjára emlékezve 2004 óta olyan személy kaphat, aki példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a város fejlődéséhez. A díjátadón Habsburg-Lothringen Eilika oldenburgi hercegnő beszédében elmondta, kereszténység és a kereszt valódi szabadságot jelképez számunkra, ha hiszünk az egy igaz Istenben és tényleg hiszünk a szeretetben, ami csak a valóságos emberi kapcsolatban létezik, virtuális módon nem.

A hercegnő kifejezte háláját, hogy békés országban élhetünk, ahol nem kell a keresztényeknek elrejtőzniük, ahol mindenki szabadon tanulhat és vállalhat munkát, melyből felépíthetünk valamit. Az egyik legszebb dolog pedig, ha felnőttként visszatérhetünk szülővárosunkba, és a munkánk révén viszonozhatjuk szüleinknek, családunknak, közösségünknek városunknak azt a jót, amit egykor tőlük kaptunk.

A Tüke-díj alapításának 20. évfordulóján az Ifjúsági Tüke-díjat Gráber Kristóf kapta, aki a 2022. évi Szakma Sztár Fesztivál elnevezésű országos versenyen első helyezést ért el, amellyel hozzájárult a kőműves szakma társadalmi elismertségének és vonzerejének növeléséhez, valamint a szakmatanulás népszerűsítéséhez.

2023 Tüke-díjas kitüntetettje Kertész Attila karnagy, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság elnöke lett pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata, valamint a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt.

Ötévente Tüke-emlékéremben részesíti a kuratórium az arra érdemeseket. Az elismerést ezúttal tíz személy vehette át: Szentcsaládról nevezett Angéla nővér OCD; Bíró László nyugalmazott tábori püspök; Ferling József kommunikációs szakember; Figler Mária gasztroenterológus professzor emerita; Garami József labdarúgó-mesteredző; Helyes Zsuzsanna kutatóorvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja; Lovász Lázár kalapácsvető, olimpiai bronzérmes atléta; Nagy Gábor honvéd orvos-ezredes, hadtörténész; Szilágyi Omer rendőr főtörzs-zászlós, a Pécsi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának szolgálatparancsnoka, valamint posztumusz tüntették ki néhai Nagy Sándort, aki Pécs város közművelődésének meghatározó alakja volt.

A civil szervezetek közül az elismerést 2023-ban a kuratórium két szervezetnek ítélte oda: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak, megalakulása 100 éves évfordulójára emlékezve, illetve az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezetének a Selmecbányai Akadémia szellemi örökségére épülő, hagyományápoló, közösségfejlesztő munkájáért.

A Tüke-díj a pécsi Citrom utcai Tüke-díszkút kicsinyített eozinmásolata, Fürtös György keramikus alkotása; az Ifjúsági Tüke-díj alkotója Krassói Száva keramikus. Mindkét díj a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alkotása.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria