Átadták Vácott a Vanyek Béla kanonokról elnevezett sportcentrumot

Hazai – 2020. szeptember 15., kedd | 15:03

A Váci Reménység Egyesület (VRE) szervezett programot szeptember 14-ére, a Vanyek Béla Sportcentrum átadási ünnepségére. Az új létesítményt Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök áldotta meg, és Marton Zsolt megyéspüspök is szívélyes üzenetét küldte az ünnepi alkalomra.

Az egész napos program nyitányaként Kovács Örs Levente, a VRE elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszámolt arról, hogy az 1920-as években az alapító, Vanyek Béla kanonok áldozatos munkája eredményeként létrejött a Reménység székháza és a sportpálya Vácon. Ez fontos kitörési lehetőséget jelentett a helyi diákoknak, iparostanoncoknak, és erőt, kitartást, hitet adhatott számukra annak érdekében, hogy értékrendjüket, egészségüket, hitüket megőrizzék. A Vanyek Béla Sportcentrum létrejötte ugyanezt jelenti az egyesület számára, ugyanazt a perspektívát kínálja, amit száz évvel korábban a székház jelentett – mondta köszöntőjében Kovács Örs Levente, majd háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a létesítmény megvalósítását.

Ezután különböző házi versenyek, sportbemutatók következtek, szerepet kaptak a futó atléták, a vívó, rúdugró utánpótlás képviselői, fiatal tornászok egyaránt.

Eljött az eseményre Nagy Tímea kétszeres egyéni olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Vívó Szövetség társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke is, mivel az új sportcentrum a vívó utánpótlás-nevelésnek ugyancsak fontos bázisa lehet. „Egy vívóterem meghatározó helyszín egy újonc életében. Jó esetben egy ilyen helyen a lelkes tanítvány családtagjainak érezheti társait, feltöltődhet, és nem az a lényeg, hogy olimpiai bajnok legyen, hanem az, hogy az az út, amit elkezd, aztán megtesz, eredményektől függetlenül, meghatározó lesz az egész életére vonatkozóan” – fogalmazott az olimpiai bajnokból lett sportvezető.

Kovács György káplán Marton Zsolt megyéspüspök üzenetével érkezett, a főpásztor levelében kiemelte: „Sokszor tapasztaljuk úgy az életet, mintha versenypályán lennénk. Többek tapasztalata azt mutatja, hogy az életben való versengés kudarcba fullad, de a szó szerint vett futás és más sportágakban való részvétel nem csak eredményt ad, de örömet is szerez. A sport szolgálja a testi egészséget, amire nemcsak azért van szükségünk, hogy jól érezzük magunkat, hanem azért is, hogy minél tovább tudjunk szeretetben szolgálni másokat, továbbá edzi az akaratunkat, erősíti az élet kihívásaiban való kitartásunkat. 

Van egy mondás, miszerint ép testben ép lélek, ehhez hozzátehetjük, hogy beteg testben is lehet ép lélek, például egy kórházban fekvő súlyos ellátottnál, de lusta testben nincs ép lélek.

A tudatos testmozgás és a sportversenyek nem pusztán a versenyzőknek jelentenek örömet, de a nézőközönségnek is. Kívánom, hogy a Vanyek Béla Sportcentrum is ezt a célt szolgálja, fiataljaink erősödjenek meg testükben, formálódjanak jellemükben, és okozzanak sokaknak igazi örömet. Ehhez kérem Isten áldását.”

A sportcentrum átadásakor Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök vágta át a nemzeti színű szalagot és áldotta meg a létesítményt. Beszédében így fogalmazott: „Megilletődve lehetünk ma itt mindannyian, midőn száz esztendő múltját idézzük fel. Ennek a sportcentrumnak mostantól kezdve Vanyek Béla ad nevet. A kedves váci kanonok fontosnak tartotta, hogy azokban a nehéz időkben reménységet adjon népünknek, a fiataloknak. Az ő álma talán most teljesedik be igazán. Az elmúlt években nagyon sokan voltunk itt Vácott, akik drukkoltunk, reménykedtünk, hogy megvalósul ez az álom, hogy itt egy ilyen nagyszerű létesítmény létesül. Nagyon sok reménységgel tekintek a fiatalokra, cserkészeinkre, a sportolókra, hogy folytatni fogják azt a nagyszerű hagyományt, ami a VRE történetét jelenti.”

Ezután Rétvári Bence, a város és a választókerület országgyűlési képviselője felidézte: ma csaknem kétszer annyi magyar sportol rendszeresen, mint tíz évvel ezelőtt, és ez meghaladja az európai uniós átlagot. Szavai szerint az eredmény köszönhető annak is, hogy 2019-re az új és felújított sportlétesítmények száma meghaladta a 2500-at, továbbá 51 új tanuszoda, valamint 89 új tornaterem épült.

A program méltó lezaárásaként a Misztrál együttes koncertje zárta a napot a megújult sportbázison. 

Forrás és fotó: Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria