Az 1956-os forradalom áldozataiért imádkoztak Székesfehérváron

Hazai – 2022. október 25., kedd | 17:07

A székesfehérvári püspökség október 22-én imádságos megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére a székesegyház oldalán álló emlékkeresztnél. Spányi Antal megyéspüspök meghívására a történelmi egyházak képviselői együtt imádkoztak a forradalom 66. évfordulóján. A megemlékezés szónoka Vizi László, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese volt.

Vizi László beszédében hangsúlyozta: a bolsevizmus a történelem első olyan totalitárius eszmerendszere, amelynek kevés volt a kizárólagos politikai hatalom megszerzése és a gazdasági javak teljes kisajátítása: a szellemet és a lelkeket is a saját szolgálatába akarta állítani.

A Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese szólt a magyar társadalom széles tömegeit érintő terrorról és a megfélemlítésről, az egyházak és a hívek üldözéséről; felidézte Apor Vilmos püspök vértanúságát, az egyházi földbirtokok kisajátítását, a kötelező hitoktatás megszűnését, az egyházi iskolák államosítását, Mindszenty József bíboros hercegprímás meghurcolását, a szerzetesrendek feloszlatását, a Regnum Marianum templom lerombolását, a fiatalság deszakralizálását; beszélt az Állami Egyházügyi Hivatal működéséről.

Vizi László megemlékezett a halálra ítélt Gulyás Lajos református lelkészről és Brenner János katolikus papról is, aki gyilkosság áldozatává vált.

„1956-ban a magyar nép elementáris erővel kiáltotta a nagyvilágnak: »Elég volt!« És egy békés szimpátiatüntetésből órák alatt spontán módon kibontakozott az a forradalom, majd szabadságharc, (...) amely a magyar társadalom legszélesebb rétegeit a végletekig kizsigerelő rendszer ellen irányult. (...) Ahogy 1849-ben, 1956-ban is egyedül maradtunk. (...)

A szembenálló nagyhatalmak számára Magyarország sorsa nem ért meg egy nagy nemzetközi konfliktust. (...) valamennyi meghurcoltra, megalázottra, megkínzottra, kivégzettre, megkeserített életre emlékezünk itt, a székesegyház emlékkeresztjénél, s imádkozunk értük. S ahogy ők hittek, hiszünk mi is a magyar szabadságban, a függetlenségben, a hazában, a magyar nemzet felemelkedésében és a Megváltó könyörületében! Dicsőség a hősöknek!” – fogalmazott a szónok.

Spányi Antal megyéspüspök meghívására a forradalom 66. évfordulója alkalmából szervezett székesfehérvári megemlékezésen a történelmi egyházak képviselői – Berze János református lelkész, Szarka István evangélikus esperes, Kovács Dániel baptista lelkész – a hősökért, az áldozatokért, népünk múltjáért, jelenéért és jövőjéért imádkoztak.

A székesegyház oldalán álló emlékkeresztnél koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére a Krisztus-hívők nevében a történelmi egyházak képviselői, a város polgárai nevében pedig a helyi közélet vezetői: Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a közgyűlés elnöke és Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője.

Az imádságos  megemlékezésen a Szent Imre-iskolások, a Vitézi Lovagrend tagjai, az ’56-os veteránok és számos emlékező is lerótta kegyeletét a hősök emléke előtt.

Pásztor Katalin és Fersch Renáta Blavet-, Telemann- és Bach-műveket adtak elő fuvolán.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria