Az egyszerűség jegyében tervezték az asztalosok Ferenc pápa trónusait a budapesti látogatásra

Hazai – 2023. április 20., csütörtök | 20:02

„Örültünk a felkérésnek. Nem szakmailag jelentett kihívást, bár úgy is szép feladat, az volt megtiszteltetés, hogy Ferenc pápának készítjük. Amivel küzdöttünk, az a szűkös határidő.” Ádám Tamás és Szentes Vidor asztalosmesterek mutatták be a gödi Piarista Szakképző Iskola műhelyében a pápalátogatásra készülő ülőbútorokat, melyeket ők terveztek és kiviteleznek.

Április 6-án kezdték el a munkát, és április 24-re be kell fejezniük. Ez alatt az idő alatt összesen 23 szék készül a két asztalos keze munkájával. Öt szett, minden helyszínen egy pápai trónus és két püspöki szék, a Kossuth térre pedig karfa és háttámla nélküli zsámolyok is készülnek.

Azon gondolkodtam, mi illene Ferenc pápához, s arra jutottam, az egyszerűség a leginkább hozzá illő.

Megkaptam a Vatikánból a beméretezett skiccet, az ülőfelület és a háttámla magassága, illetve szélessége volt előírás. Ez alapján készítettem el rajzokat, melyet kisebb módosításokkal jóváhagytak” – mutatja be a tervezés folyamatát Ádám Tamás.

A pápa számára készülő trónusok méretezését úgy határozták meg, hogy a Szentatyának könnyebb legyen felállni, minél kevesebb fájdalommal tudjon mozogni.

Ezért fontos a karfa magassága és szélessége is – mivel arra támaszkodva áll majd fel –, illetve természetesen a szék ülőmagassága is.

A székek nem tömör fából készülnek, elsősorban a súlyuk miatt. Egy-egy szék így is 50 kilogrammot nyom, két ember tudja mozgatni tudja őket.

„Elsőként nyárfalemez magot, egy egyszerű rétegelt lemezfelületet készítettünk el a kívánt méretre, azt borítottuk kétfajta, tölgy- és kőrisfa svartnival, azaz fűrészelt színfurnérral. A lapra préseléssel már készen vagyunk, lassan befejezzük a csiszolást, következik a lakkozás és a pácolás. Most körülbelül 80 százalékos készültségnél tartunk” – magyarázza Szentes Vidor.

A világosabb borítás a kőris, ez kerül a Kossuth térre, ahol az oltár fehér lesz. Itt a székek kárpitja is hófehér lesz.

A sötétebb a tölgy, melynek kárpitja törtfehér színű. Egyedül a Szent István-bazilikába kerülő trónus lesz dióbarna, elsősorban a bazilika dominánsan sötét színvilága miatt.

A székek ülőfelülete és háttámlája kárpitozott lesz. Az asztalosok elkészítették a táblákat, melyeket egy dunakeszi kárpitos von majd be hófehér és törtfehér borítással, és ezt ragasztják majd be a kiablakolt ülőfelületbe és háttámlába, végül íves karfával látják el a székeket.

A Ferenc pápa számára a látogatás öt fő helyszínére készült öt trónusra lézergravírozással vitték fel a vatikáni címert. Ezt a gép rajzolja bele a fába, a tervezőknek arányosítaniuk kellett a méretnek megfelelően – tudjuk meg a két mestertől.

Pápai trónszék és trónus 

A pápalátogatások egyes világi és liturgikus programelemei során visszatérően találkozhatunk az egyházfő sajátos jelvényeivel [ezekről bővebben IDE klikkelve olvashat – A szerk.], amelyek megjelenítik Péter utódának hivatalát és küldetését az Egyházban.

A szertartásokon, illetve találkozókon (kihallgatásokon) a pápa díszesebb, kiemelkedő ülőalkalmatosságot használ, amelyet hagyományosan trónszéknek neveznek. Funkciójában nem sokban különbözik a püspök székétől, és a pápát Róma püspökeként megillető liturgikus szék, azaz katedra a saját székesegyházában, a Lateráni Szent János-bazilikában található (ld. az alábbi képen).

A másutt végzett szertartások alkalmával mozdítható trónt használ. A kihallgatásokon használt trón többféle lehet az alkalom és a helyszín függvényében: az egyszerű karosszéktől a pápai palotában álló márványtrónuson át a lépcsős emelvényen elhelyezett trónszékig.

A pápalátogatások során rendszerint helyben készül akár több trónszék is a pápa számára, amelyekre azután a helyi egyház féltve őrzött kincseiként tekintenek. 

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria