Az Eucharisztia jegyében tartottak továbbképzést hitoktatóknak Pécsett

Hazai – 2019. május 9., csütörtök | 12:55

Május 4-én hitoktatóknak tartottak képzést a pécsi Magtár Látogatóközpontban. Célja az Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés, valamint a szeptemberben bevezetendő, katekumenális szemléletű szentségfelkészítés folyamatában a szülői találkozók témáinak és módjának megismerése volt.

A közel nyolcvan résztvevő részletes áttekintést kapott az elmúlt és az elkövetkező időszak eucharisztikus programjáról. A képzést Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezette. A találkozás keretét az imádság adta – a Szentlélek bölcsességét és erejét kérték a katekéták munkájukra és az előttük álló folyamatokra, valamint a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

A Pécsi Egyházmegyében 2017 óta folyik a felkészülés a 2020-as eseményre: azon túl, hogy a hitoktatók rendszeres és fakultatív továbbképzései a közelgő NEK jegyében zajlanak, már második éve ez adja témáját az egyházmegyei rajzversenynek, az országos internetes hittanverseny fordulóinak és az egyházmegyei hittanos vetélkedőnek is.

A május 4-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartott találkozón a hitoktatók feltehették kérdéseiket és információhoz juthattak a közös elsőáldozással kapcsolatban. Az elkövetkező időszak feladata továbbra is a szülők és a szentségfelvételre készülő gyermekek buzdítása, valamint a tényleges, egyházmegyei szintű szervezési munkálatok megkezdése.

A területi koordinátorok előzetes munkájának köszönhetően a jelenlévők megismerhették azokat az órajavaslatokat, melyek ősszel és tavasszal egy-egy tematikus hónap témáját adják majd a hit- és erkölcstan- és a fakultatív hittanóráknak: októberben az Oltáriszentséggel, a szentmisével foglalkoznak majd; tavasszal az irgalmasság, a böjt és a bűnbánat kapcsán kerül előtérbe az Eucharisztia témája.

Az elkészült anyagok több módszertani megoldást is adnak, továbbá ajánlott irodalommal segítik a felkészülést, hangsúlyt fektetve a megfelelő imádság kiválasztására és elhelyezésére, valamint a hallottak heti gyakorlatokban történő elmélyítésére is a foglalkozások során.

Szó volt a következő tanévtől bevezetendő katekumenális jellegű szentségfelkészítésről is, Fogassy Judit nővér módszertani ajánlásainak alapján – ennek megszervezése, a gyermekek plébániához kapcsolása, valamint a szülői találkozók körvonalazása is előtérbe került. (Az egyházmegye hitoktatói számára július 1. és 5. között képzést is indítanak, hogy az elméleti alapok megszerzésén túl minél több tapasztalatot tudjanak szerezni azon plébániák képviselőitől, ahol már gyakorlata van ennek.) Nagy hangsúlyt kapott a papi és szerzetesi hivatásokért szóló imádság beiktatása is a hittanórákba, valamint a május 11-i egyházmegyei zarándoklatra történő felkészülés.

A továbbképzés alkalmával kiosztották az Udvardy György püspök által a hitoktatóknak ajándékozott Eucharistia társasjátékokat és a NEK-re való felkészülés idei ötletfüzeteit.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria