Befejeződött a püspöki konferencia téli ülése

Hazai – 2015. december 3., csütörtök | 12:50

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 1–2-ig megtartotta téli rendes ülését, amelyen az alábbi témákat vitatták meg a testület tagjai. Az ülés után, december 3-án Mohos Gábor, a konferencia titkára és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója tartott sajtótájékoztatót.


Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott nagyböjti bűnbánati szertartás során mondott homíliájában meghirdette az irgalmasság rendkívüli szentévét, amely ez év december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén veszi kezdetét a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával, és 2016. november 20-án, Krisztus Király ünnepén zárul. A szentév hazai megnyitó eseményeiről hamarosan összefoglalót tesz közzé a Katolikus.hu honlap.

A Családok VIII. Világtalálkozóján, amelyet szeptemberben rendeztek Philadelphiában, az Egyesült Államokban, a záró szentmisén bejelentették, hogy Ferenc pápa december 27-én, Szent Család vasárnapján a Szent Péter-bazilikában a családokkal együtt ünnepel az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva. A Szentatya kérésének megfelelően, amellyel az egész világ püspöki konferenciáihoz fordult, hazánkban is hasonló programmal készülnek sok egyházmegyében a Szent Család ünnepére.


Ennek kapcsán nem feledkezhetünk meg sok rászoruló családról, amelyeket a Katolikus Karitász különböző módon segít, különösen is a téli időszakban. Az ülésen szóba került az üldözött közel-keleti keresztény családok megsegítésének lehetősége is, kiemelve az otthonukat elhagyni kényszerült, de a térség menekülttáboraiban maradt családokat, különös tekintettel a gyermekekre, akiknek a taníttatásához kíván hozzájárulni a Magyar Katolikus Egyház, keresve az együttműködés lehetőségeit más intézményekkel.

2016-ban ünnepli megalakulásának 85., újjászerveződésének 25. évfordulóját a Katolikus Karitász. A szervezet ebből az alkalomból jubileumi évet hirdet. Az év során egy rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Karitász több évtizedes, áldozatos tevékenységét a rászorulókért.


A Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját Tárjátok ki szívetek címmel, amely során rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. Ennek lehetőségeiről a Karitász.hu honlapon lehet tájékozódni.

A december 6. és 13. között megrendezendő Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akció keretében önkéntesek gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a köztünk élő szegényekre. Az akcióban ma már világszerte tizenöt ország vesz részt évről évre. Célja: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, az emberek figyelmének ráirányítása a társadalom peremére szorultakra.

A testület tagjai beszámolót hallgattak meg az októberben megrendezett XIV. rendes püspöki szinódusról – amelynek témája A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban volt – a részt vevő püspököktől.


A püspökök meghallgatták Michel Remery, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) főtitkárhelyettese beszámolóját a fiatalok közreműködésével készült Tweeting with God elnevezésű kezdeményezésről, amelyben kérdés-felelet formájában találhatunk a mai kor nyelvén megfogalmazott elgondolkodtató, vitaindító válaszokat hitünk alapjait érintő kérdéseinkre. A konferencia támogatja a könyv, illetve a hozzá kapcsolódó informatikai felhasználás magyar nyelvű megjelenését.

A konferencia beszámolót hallgatott meg a kárpátaljai rászorulóknak gyűjtött segély felhasználásáról, melynek során ismertették az elmúlt időszak eredményeit, amelyeket a magyarországi hívek nagylelkű támogatásával tudtak megvalósítani. A rendkívül nehéz helyzetben élő kárpátaljai emberek megsegítésére a helyi Szent Márton Karitász 2015 májusa óta körzeti felelősök segítségével végzi munkáját, amelynek eredményeként többek között kiosztottak több mint 2000 élelmiszercsomagot, téli tüzelőfa-adományt kapott több mint 500 háztartás, valamint több mint 900 embert segítettek gyógyszerekkel. Szeptemberben 341 iskolás gyermek szüleinek nyújtottak tanszertámogatást. Ezeken felül ingyenkonyhák támogatására, kialakítására is tudtak pénzt fordítani, hiszen a meleg ebéd lehetősége hatalmas segítséget jelent a rászoruló embereknek.

A Szent István Társulat gondozásában megjelent a négykötetes zsolozsma második kötetének új kiadása, amely hamarosan megtalálható lesz a könyvesboltok polcain.

A sajtótájékoztatón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója beszámolt arról, hogy a Magyar Katolikus Egyház segélyszervezete jubileumi évet indított megalakulásának 85. és újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A karitászigazgató ismertette a „Tárjátok ki a szívetek!” szlogenű karácsonyi adománygyűjtés részleteit, amelynek során több mint 15 ezer gyermeknek juttatnak el karácsonyi meglepetéscsomagot.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria