A Szent Erzsébet rózsája díj átadásával kezdődött el a Katolikus Karitász jubileumi éve

Hazai – 2015. november 21., szombat | 22:34

A Magyar Katolikus Egyház segélyszervezete jövőre ünnepli alapításának 85., újraindulásának 25. évfordulóját. A jubileumi év jótékonysági bállal kezdődött el november 21-én Budapesten, amelyen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke átadta az idei Szent Erzsébet rózsája díjat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Groupama Aréna rendezvényközpontjában tartott jótékonysági esemény teljes bevétele a Katolikus Karitász téli segítségnyújtásához járul hozzá Kárpátalján.

Erdő Péter bíboros, a bál egyik fővédnöke Szent Pál szeretethimnuszából kiindulva beszélt a segítő szeretetről, amelynek megvalósítására a Katolikus Karitász törekszik. A főpásztor rámutatott, hogy az egyházban a jótékonyságnak mindig is kettős funkciója volt: a közvetlen, fizikai segítség mellett az evangéliumról szóló tanúságtétel is céljai között szerepelt.

A segítő szeretetnyelv a kommunikáció eszköze – hangsúlyozta a bíboros. – Amikor Magyarországi Szent Erzsébetet halála után négy évvel boldoggá avatták, kétszázezren voltak ott a szertartáson. Ez mutatja azt, hogy már akkor is sokan értették a szeretet nyelvét, és ez azóta sem változott, hiszen sokan megértették Teréz anya üzenetét is napjainkban.

85 éve Erdő Péter édesanyjának keresztapja, Mihalovics Zsigmond volt az induló Karitász főszervezője, amely ingyenkonyhával kezdte meg tevékenységét Budapesten. A szolgálat sok embert mozgósított: számos havi megajánlást kapott a Karitász. A bíboros a mai Karitásznak is azt kívánta, hogy hatékonyan tudjon működni, látható és érthető legyen a tevékenysége, és eljusson az emberek szívéhez.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a bál másik fővédnöke, miután dióhéjban felidézte a szervezet történetét, kijelentette, hogy a Katolikus Karitász most is rendkívüli, magasztos munkát végez. Hozzátette: amennyire módjában áll, főpolgármesterként és katolikusként is számíthatnak segítségére.

Ezt követően Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke megnyitotta a segélyszervezet Embertől emberig mottójú jubileumi évét. A székesfehérvári megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy a Karitásznak két tüdeje van: a hivatásos, profi tevékenység, amely a váratlan szükséghelyzetekben nyújtott segítséghez kötődik és a sok ezer, tízezer önkéntes munkája, akik folyamatosan parányi reménységet adnak a rászorulóknak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára – a Karitatív Tanács elnökeként is – arról biztosította a résztvevőket, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) támogatása, amelyet a Katolikus Karitásznak nyújt, mindenképpen jó célt szolgál.

Bácskai János ferencvárosi polgármester a védnökök nevében köszöntötte a résztvevőket.

A köszöntők után adták át a Szent Erzsébet rózsája díjat. Az MKPK tizenhatodik alkalommal adományozta az elismerést, amelyre a testület tagjai idén Szóda Józsefnét választották ki Écsy Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász vezetőjének ajánlása alapján.


Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi köszöntőjében leszögezte: mindnyájan vágyakozunk a jó megtételére és megtalálására, a jóban tartósan megmaradni azonban nem könnyű, hiszen sokszor találkozunk irigységgel és más eltántorító erőkkel.

Tenni a jót azoknak sikerül, akik a hitükben is tudnak növekedni – mutatott rá a főpásztor. „Mindig lesznek szegények köztetek”, mondta Jézus, de mindig voltak és lesznek olyanok is, akik készek segíteni.

A püspöki konferencia azért alapította a Szent Erzsébet rózsája díjat, hogy évente odaadják valakinek, aki tartósan, hosszú ideje tette a jót – hangsúlyozta a testület elnöke. – Ezért volt az a koncepció, hogy sohasem fizetett munkatárs, sohasem pap vagy szerzetes kapja az elismerést, hanem mindig egy önkéntes.

Szóda Józsefné, miután Veres Andrástól átvette a díjat, köszönő beszédében elmondta: amikor húsz éve bemosakodtak" erre a feladatra, megtanulták, hogyan ültethetik át az evangéliumot cselekvő szeretetté. Majd megkérte Écsy Gábort, a Katolikus Karitász országos igazgatóját és Ferenczyné Molnár Évát, a Bajóti Karitász Régió vezetőjét, hogy csatlakozzanak hozzá a színpadon és mintegy osztozzanak az elismerésben.

A Szent Erzsébet rózsája díjat az MKPK – a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat kezdeményezésére – 1999 decemberében alapította az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására.

Szóda Józsefné Eitl Anna a Szent Erzsébet Karitász Központ Bajóti Régiójában, Tokodon a Szent Márton-karitászcsoport vezetője. Segítő szolgálata sokszínű, legfontosabb teendőjének az istenkereső emberek megszólítását, a lelki segélyszolgálatot tartja. Csoportjával együtt törekszik a híd szerepét betölteni az egyház és a falu népe között: a rászoruló idős, beteg embereket rendszeresen látogatják, hetente ruhát és ajándékot osztanak, figyelemmel kísérik a nehéz sorsú családok életét. A hetven év felettieknek karácsonykor ajándékot osztanak, a nagycsaládosoknak ajándékcsomagot készítenek, önkéntes munkát végeznek a templomi liturgia szolgálatában. Együttműködnek a Családsegítő Központtal. 

Szóda Józsefné 1939. július 18-án született Nagysáp-Órisáp településen. Esztergomban óvónői, majd Sopronban óvópedagógusi diplomát szerzett és a tokodi óvodában kezdte meg hivatását. 1975-ben az óvoda vezetője lett.

A nagy szeretettel és örömmel végzett negyven évnyi szolgálat alatt mintegy ötezer kisgyermekkel került kapcsolatba, így szinte az egész falut ismeri. Bár tizenöt éve nyugdíjba vonult, azóta is sokan megosztják vele életük gondjait, örömeit. 

1996-ban a Bajóti Karitász Régió által szervezett mentálhigiénés és szociális alapfokú képzés után megbízást kapott a tokodi karitászcsoport, majd a régió helyettes vezetésére. Így nagy és sokrétű kreativitását mint Istentől kapott talentumot a szeretetszolgálatban a település és a családok ismeretével, megszakítás nélkül tudja folytatni.

Szóda Józsefné rendelkezik azzal a „szent” szigorral és igényességgel is, amely képes az önkéntes szolgálatot magasztos lelkülettel megtölteni, tudja, hogyan lehet az állapotbeli kötelesség mellett erejét, idejét a szeretet szolgálatába állítani. Felismerte, hogy az idős embernek milyen nagy igénye van a közösségre, a mindennapi feladatokra, a hasznos időtöltésre. Szelíd, ugyanakkor következetes, odafigyelő szervezéssel állítja össze évről évre a településen az önkéntes karitászcsoport programját, amellyel az egyházközség területén kiemelkedő karitászmunkát végez.

A csoport legszebb missziója: felkutatni az Istenre vágyó beteg, mozgásukban korlátozott testvéreket, s velük együtt ünnepelni az Eucharisztiát. Személyes meghívással és gondos szervezéssel szállítanak kétszáz idős embert a húsvéti betegek miséjére.

Hagyományt teremtettek az évi két alkalommal szervezett betegek miséjével, a betegek szentségének felvételével és az azt követő agapéval, együttléttel.

Szóda Józsefné vallja, hogy a karitászmunkát és a csoport működését nagyban segíti és erősíti a rendszeresség, az egyéni feladatokért érzett felelősség, ezért havonta tartanak összejöveteleket a plébánián, ahol a plébános atyával együtt beszélik meg a szolgálatban gyűjtött tapasztalatokat, mindenkor szem előtt tartva Albert Schweitzer gondolatát: „A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányával törődnek”.

A Szent Erzsébet rózsája díj kitüntetettje ezúttal is Pálffy Katalin szobrászművész alkotását vehette át. Emellett immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesült.

A korábbi években Márk Gergely rózsanemesítő a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozta a díjazottnak. Most pediga  Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. folytatja a kiváló kertészmérnök által megkezdett hagyományt.

László Ádám pékmester a díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyérrel, Hermann István a Szent Erzsébet rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedtek a díjazottnak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozícióval, az Új Ember Kiadó pedig egy könyvválogatással ismerte el a díjazott munkásságát.

Az elmúlt évek kitüntetettjei:

2014 – Simon Sándorné, a Ferences Világi Rend tagja
2013 – Mészáros Gézáné, a kalocsai karitász önkéntes munkatársa
2012 – Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője 2011 – Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász önkéntesként dolgozó vezetője
2010 – Soltész Mária, a szendrőládi cigányság felkarolásáért
2009 – Hajdó Györgyné Madaras Olga, a pusztaszabolcsi plébániai karitász önkéntese
2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője
2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
2006 – Gombás Istvánné Fehér Anna, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan, önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai 2004 – Kurucz Béláné Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Szent István-plébániai karitászcsoport alapító tagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa 2002 – Dr. Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa
2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője

A jótékonysági bált megtisztelte jelenlétével számos budapesti és vidéki polgármester és a közélet más jelentős szereplői.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria