Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek szülőfalujában

Hazai – 2022. október 5., szerda | 11:32

Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek szülőfalujában, a vajdasági Feketetón október 2-án. A tiszteletére hagyományosan október első vasárnapján bemutatott ünnepi szentmisében Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök a vértanú püspök példájának követésére buzdított, aki mindvégig kitartott az Istenhez való hűségben.

Az októberi ájtatosságot az ünnepi esemény házigazdája, Koncz Tibor plébános vezette, aki augusztus 1-je óta a csókai, szanádi, kanizsamonostori és feketetói hívek lelkipásztora.

A zenés irodalmi összeállítás keretében Kónya Lívia, Mészáros Kiss Tibor és Savanović Erzsébet olvasta fel a több egyházmegyét is összekötő, 1953. október 1-jén vértanúhalált szenvedett püspök életrajzát.

A zenei szolgálatot a csókai Rózsa Ildikó kántor vezette.

Boldog Bogdánffy Szilárd ennek a kicsiny falunak, a mi egyházmegyénknek a szülötte, a mi fiunk – mondta Koncz Tibor atya. – Ragaszkodjunk hozzá, imádkozzunk hozzá, terjesszük a tiszteletét!

Az ünnepi megemlékezés koncelebrált szentmisével zárult, amelyet Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök mutatott be Fehér Roland püspöki titkárral, Csipak Csaba magyarcsernyei plébániai kormányzóval és Koncz Tibor helyi plébánossal együtt, Sándor Zoltán és Mészáros Attila állandó diakónusok segédletével.

Isten arra épít, hogy mindenkiben benne van annak a lehetősége, hogy a rossz helyett a jót tegye. A Lélek segítségével a jót még jobbá tehetjük, de a rosszat is rosszabbá tudjuk tenni. A döntő, hogy a lelkünk mit mond nekünk – hangsúlyozta homíliájában a főpásztor.

Német László nagybecskereki megyéspüspök a jelenlévőket Boldog Bogdánffy Szilárd példájának követésére buzdította, aki mindvégig kitartott az Istenhez való hűségben.

Kérjük Boldog Bogdánffy Szilárd közbenjárását, hogy megőrizzük hitünket minden élethelyzetben, és imádkozzunk szentté avatásáért! – hangzott el a Boldog Bogdánffy Szilárd emlékére szülőfalujában, a vajdasági Feketetón október 2-án bemutatott ünnepi szentmisén.

*

A Nagybecskereki Egyházmegyének a kicsiny észak-bánáti falu Boldog Bogdánffy Szilárd mellett még két papi hivatást adott: Masa Tamás tordai plébánost 2003-ban, a 2020. október 18-án elhunyt Király Tibor atyát 1988-ban szentelték pappá.

Szöveg: Kovács Szöszill/Hírvivő katolikus hetilap

Forrás és fotó: Hírvivő katolikus hetilap

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria