Boldog IV. Károly király ereklyéje a Hermina-kápolnában

Hazai – 2021. december 13., hétfő | 11:55

Utolsó királyunk, a 2004-ben boldoggá avatott IV. Károly csontereklyéjével gazdagodott advent harmadik vasárnapján, december 12-én a budapesti Hermina-kápolna, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartóságának lelki-szellemi központja.

Az ereklyét Sophie Lauringer, a lovagrend osztrák helytartóságának dámája, valamint férje, a magyar származású Isti Lauringer, a Német Lovagrend tagja hozta Magyarországra.

Az 1922-ben elhunyt Habsburg uralkodó relikviáját Farkas Olivér nagykeresztes lovag, a helytartóság kancellárja vette át a Hermina-kápolnában tartott ünnepi szentmise keretében.

Sophie Lauringer, a bécsi főegyházmegye lapjának (Der Sonntag) főszerkesztője, aki 2005 és 2009 között az ausztriai Károly Császár Imaliga főtitkára volt, beszédében kiemelte: Boldog IV. Károly mindig a békén, az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek jólétén és boldogulásán munkálkodott. Nem rajta múlt, hogy 1916-os trónra lépése után nem sikerült véget vetni az I. világháború poklának, noha minden embertől telhetőt megtett a vérontás megfékezéséért.

Farkas Olivér kancellár megköszönte az osztrák házaspár önzetlen közreműködését abban, hogy a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend kápolnája olyan ereklyével gazdagodott, amelynek nemcsak kiemelt szakrális jelentősége van a magyarság számára, hanem fontos összekötő kapcsot is jelent Európa népei között.

Farkas Olivér kifejezte reményét, hogy ez az ereklye a mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelmének és gyógyító erejének forrása lesz mindnyájunk és szeretteink számára, akiket imáinkban Mennyei Atyánk trónusa elé hozunk.

*

A Hild József tervei alapján épült és 1856-ban felszentelt Hermina-kápolna Zugló legrégibb temploma, amelyet József nádor fiatalon elhunyt leánya, Hermina Amália főhercegnő tiszteletére építettek, s amelynek orgonája a Szent Sír-lovag, Liszt Ferenc kedvelt hangszere volt.

Szöveg: Kveck Péter

Fotók: László J. Csaba

Magyar Kurír

 

 

Kapcsolódó fotógaléria