Egyházi épületek, templomok újulnak meg Kőszegen

Hazai – 2023. szeptember 17., vasárnap | 18:00

A Szombathelyi Egyházmegye és a Martinus újság is több alkalommal beszámolt már arról, hogy 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással egyházi épületek újulnak meg Kőszegen. 2023 őszének első napjaiban a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának jóvoltából betekinthetünk az eddig elvégzett munkákba.

A kőszegi verbita rendház felújításának első ütemében – többek között – sor került a tetőzet felújítására, a padlástér szigetelésére és külső homlokzatának javítására. A belső munkálatok során – többek között – felújították az alagsori és földszinti vizesblokkokat, ahol akadálymentes mellékhelységeket is kialakítottak, emellett a manzard szintjén felújították és korszerűsítették a szobákat, vizesblokkokat, valamint új felszálló vezetékeket is kiépítettek.

A Kálvária templom esetében utoljára az 1940-es évek végén keletkezett tűz után végeztek helyreállítási, felújítási munkálatokat, illetve az épület külsejét tették rendbe később, az 1970-es években. Itt várhatóan szeptember közepéig befejeződik a teljes épületbelső rekonstrukciója és a teljes homlokzat, az udvar, a támfal és a támfal előtt-felett lévő terület felújítása. Az épület berendezései és szobrai restaurátorok munkája nyomán újulnak meg. A nemrég előkerült remetelak falfestésének restaurálása jelenleg is zajlik.

A temetőben a Szent Vér kápolna külső és belső felújítása a vízelvezetési munkákkal együtt várhatóan szeptember közepéig befejeződik. Erre az időre egyes berendezések és szobrok restaurálása is elkészül. Ennek az épületnek az esetében súlyos statikai károkat is korrigálni kellett, ugyanis a kápolna boltozata megsüllyedt a déli fal elmozdulása miatt.

A kőszegi Szegényház külső és belső felújítása, az épület új funkciójának megfelelő átalakítása már befejeződött. A megelőző kutatások nyomán kiderült, hogy a korábbi, eredeti épületet évszázadokkal korábban elbontották, és annak helyére húzták fel a jelenlegit, amelyről annyit tudni biztosan, hogy a barokk korban már állt. Akkor ispotályként (kórházként) funkcionált, a kapubehajtó egyik oldalán a férfiakat, a másik felén a nőket látták el. A kápolnát később alakították ki a most az út szélén álló harangtorony elfalazásával. Az épület mellett az udvar parkosítása is megtörtént. Az egyházmegyei karitász a megyében több helyen is működtet a megváltozott munkaképességűek számára nappali foglalkoztatókat, ilyen lesz az egykori kőszegi Szegényházból is. 

A Jézus Szíve-templom évtizedek óta beázott, ami miatt nagyon súlyosan károsodott a tetőszerkezete. A műkőből készült falburkolati elemek tönkrementek és veszélyessé váltak. A következő időszak egyik legfontosabb állomása a hosszhajó vízmentes állványozása. Ez hamarosan elkezdődik, miközben már zajlik a megdőlt torony visszaemelése függőleges helyzetébe. 

A Szent Jakab- és Szent Imre-templomokban régészeti feltárásokat is folytattak a szakemberek, melyek segítségével Kőszeg város múltjának eddig kevéssé ismert részleteiről is információkat szerezhettek. Jelenleg ezeken a helyszíneken is már a belső helyreállítási munkák zajlanak, köztük a fa oltárok és szobrok restaurálási munkálatai. A felújításoknak részét képezi az épületek külső megújítása is.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria