Együtt ünnepeltek a keresztény felekezetek virágvasárnap Debrecenben

Hazai – 2018. március 26., hétfő | 15:20

Együtt emlékeztek meg a nagyhét kezdetéről március 25-én Debrecen keresztény felekezetei. A hetedik alkalommal megrendezett ökumenikus keresztút a Kossuth tértől indult.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A keresztút stációit a debreceni görögkatolikus parókia, a Debrecen kistemplomi-ispotályi református egyházközség, a debreceni evangélikus egyházközség, a Szent Anna Főplébánia, a debreceni baptista gyülekezet és a  debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség „fogadta örökbe”.

A menet a debreceni néptánccsoportok, a Hajdú Néptáncegyüttes, a Főnix Táncegyüttes, és Hortobágy Táncegyüttes tagjainak kapuzáró énekeivel indult. A néphagyomány szerint a böjti időben a hangszeres zenélés tilos volt, de a karikázókra, a kapuzókra ez nem vonatkozott – ezt elevenítették fel a népdalénekesek. 

A város és a felekezetek közös ünnepén Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta, jó érzés megtapasztani azt, hogy Debrecenben a város tradicionális értékei, keresztény hagyományai a mai napig rendkívül fontosak, a kereszténység nagy ünnepeire a felekezetek együtt tudnak készülni.

A virágvasárnapról szóló evangéliumi szakaszt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze olvasta fel. A református püspök gondolataiban hangsúlyozta, ez a nyitány, a történet, amit követünk nem virágvasárnapi felvonulás, hanem bevonulunk Debrecen utcáira, ahogyan azt Jézus tette Jeruzsálemben. Bevonult az élet tereibe, mert ott van helye az evangéliumnak. A templomban minden szép, ékes, aranyozott, tiszta, ugyanez azonban életünk tereiről nem mondható el. Szükség van arra, hogy bevonuljon Jézus az életünkbe.

A barkaszentelést Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita végezték el. A római katolikus püspök gondolataiban nagyböjtre irányította a figyelmet, melynek során bűnbánattal és jócselekedetekkel készítjük elő a szívünket. Jézus a megváltás művének beteljesítésére indult, amikor tanítványaival együtt bevonult Jeruzsálembe. Debrecenben a keresztutat járva Jézus nyomába szegődünk, fogadja el az Úr jószándékainkat, és virágvasárnap, a nagyhét küszöbén éljük át együtt Urunk kínszenvedését halálát és feltámadását.

A keresztút elmélkedéseit Piros Ildikó színművész olvasta fel. Közreműködött a Debreceni Zenede Pendely Énekegyüttese, a Kuckó Művésztanya, a Lautitia Kóruscsalád, a Ham Ko Ham és a Helyőrségi Katonazenekar.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria