Emléknappal tisztelegtek a 42 esztendeje elhunyt Bálint Sándor előtt Szegeden

Hazai – 2022. május 11., szerda | 19:01

Koszorúzásokkal, szentmisével és emlékversennyel tisztelegtek Bálint Sándor előtt május 10-én, kedden Szegeden. Az alsóvárosi temetőben lévő sírjánál Gyulay Endre nyugalmazott püspök mondott beszédet, aki szerint a néprajzkutató élete és munkássága követendő példa lehet mindannyiunk számára.

42 évvel ezelőtt, 1980. május 10-én hunyt el Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi”, a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja.

A hitvalló néprajztudós előtt emléknappal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Móra Ferenc Múzeum, a Napsugaras Tájház, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának néprajz és kulturális antropológia tanszéke, a Gál Ferenc Egyetem, a Szent-Györgyi Albert Agóra, az alsóvárosi ferences plébánia, valamint a Szegedi Dóm Látogatóközpont.

Elsőként az alsóvárosi temetőben helyeztek el koszorút a néprajzkutató és művészettörténész sírjánál, ahol Gyulay Endre nyugalmazott püspök emlékeztetett: Bálint Sándornak több példaképe is volt. Egyikük Assisi Szent Ferenc, aki szerénysége, egyszerűsége, Istenért mindent megtevése miatt vált kedvessé, követendővé a számára. Európaisága miatt példaképe volt továbbá Szent Benedek is, aki téríteni akart, és az emberek és főként Európa művelődését kívánta szolgálni.

A nyugalmazott püspök szavai szerint ahogyan Bálint Sándor maga elé állította a szenteket, úgy kell nekünk is tekintenünk az ő munkájára, életére, szeretetére; próbáljuk meg követni őt. Jelezte, a néprajzkutató boldoggá avatásához arra van szükség, hogy a hívek beterjesszék imáik meghallgatását a püspökségre, amely összegyűjti azokat.

Az ünnepnapon megemlékezéseket, koszorúzásokat tartottak azokon a helyeken, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak Bálint Sándorhoz. Így koszorúztak a Mátyás téren és a Dóm téren is, míg este a dómban szentmisét mutattak be Bálint Sándor boldoggá avatásáért.

Az emléknaphoz kapcsolódóan a Napsugaras Tájház munkatársai emlékversenyt hirdettek, amelynek második fordulójába 22 csapat jutott tovább. A forduló résztvevői – mintegy 120 fiatal – egy városi kalandjátékra indulnak majd, amelynek állomásai Bálint Sándor munkásságához kötődnek.

Alsóváros szülöttéről Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Haág Zalán önkormányzati képviselő is megemlékezett a Mátyás téri Bálint Sándor-szobornál.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette, Mihálffy Béla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

1980. május 10-én hunyt el a Fotó: Mihálffy Béla országgyűlési képviselő közösségi oldala