Erdő Péter bíboros advent első vasárnapján megáldja az esztergomi bazilika harangjait

Hazai – 2023. december 2., szombat | 12:47

December 3-án, advent első vasárnapján 10.30-kor Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét, amelynek végén megáldja a felújítás alatt álló főszékesegyház hat harangját.

A legnagyobb, közel 6 tonnás Magyarok Nagyasszonya-harang és a legkisebb, 280 kilogrammos lélekharang őrzi a történeti folytonosságot: átéltek két világháborút, és most jelentős javításon, felújításon estek át.

Az 1916-ban elveszett négy harangot pedig 107 esztendő után most pótolják: egy bezárt német templomból Esztergomba érkezik a 2902 kilogrammos Jézus-, a 1670 kilogrammos Mária- és a 1181 kilogrammos József-harang, melyeket Esztergom Megyei Jogú Város támogatásából vásárolt meg a főszékesegyházi plébánia. Ezen felül újonnan öntötték a 770 kilogrammos Szent István-harangot, amelynek költségeit a helyi közösség gyűjtésből finanszírozta.

December 3-án, advent első vasárnapján délelőtt Erdő Péter bíboros a hívő közösség és a Esztergom városának képviselői jelenlétében végzett imádságával szenteli meg a harangokat, amelyeket december 4-én, hétfőn emelnek be a harangtorony újonnan készült harangszékébe.

Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, december 5-én, kedden helyezik vissza a harangtornyot fedő kupolát.

A megújult harangsor karácsony ünnepén szólalhat meg először, de a rendszeres harangozásra és a harangjáték beüzemelésére húsvétig még várni kell.

Szöveg: Zsuffa Tünde

Fotó: Mudrák Attila

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria