Esztergom-Budapesti Főegyházmegye: Hodász András nem tett bejelentést szexuális visszaélésről

Hazai – 2023. február 11., szombat | 13:59

Hodász András, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papja február 11-én a Szemlélek portálon publikált, a Plébánián megrugdosott ajtó című írásában azt állítja, hogy kamaszkorában egy pap több alkalommal szexuális visszaélést követett el ellene. Az ügyben megkerestük a főegyházmegyét.

Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a főegyházmegye a sajtóból értesült Hodász András állításáról, hogy kamaszkorában egy pap több alkalommal szexuális visszaélést követett el ellene. András atya az ügyben nem tett bejelentést. Hodász András betegszabadsága óta is kapcsolatban áll a főegyházmegye munkatársaival – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Hodász András írásában, melyben Pető Attila bírósági ítélete kapcsán fejti ki véleményét, így fogalmaz: „Nem akarom passzivitással vádolni a Katolikus Egyházat, hiszen tényleg rengeteget tettünk az elmúlt években: azt a bizonyos atyát régen elbocsátották a szolgálatból, megelőző intézkedéseket vezettünk be, gyermekvédelmi bizottságot állítottunk fel, a szemináriumi tananyagba beépítettük ezt a témát; képzéseket, konferenciákat tartunk, és még sorolhatnám. De egy valami még hiányzik – nem az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében.”

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria