Esztergomban ülésezett a magyar és a román püspöki konferencia állandó tanácsa

Hazai – 2019. október 30., szerda | 10:44

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa évente találkozik, hogy megvitassák az aktuális és közös témákat. Idén Esztergomban, Magyarország prímási székhelyén került sor a találkozóra október 28–29-én.

A Romániai Püspöki Konferencia (Conferinţa Episcopală Română) küldöttségét Ioan Robu bukaresti érsek, a testület elnöke; Vasile Bizău, Máramaros görögkatolikus püspöke; Böcskei László nagyváradi püspök és Francisc Ungureanu titkár alkotta. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Ternyák Csaba egri érsek; Udvardy György veszprémi érsek és Tóth Tamás titkár képviselte.

Idén, húsz évvel Szent II. János Pál pápa bukaresti látogatása után Ferenc pápának lehetősége nyílt meglátogatni Románia tradicionális helyszíneit. A két püspöki konferencia háláját fejezi ki a Szentatyának azért az üzenetért, amelyet Ferenc pápa látogatása adott a katolikusoknak ezzel a mottóval: „Járjunk együtt az úton”.

A testvéri találkozó során a jelenlévők tájékoztatást kaptak a 2020 szeptemberében Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és programjairól. Az eseményre számos csoport érkezik Romániából, azért is, hogy részt vehessenek a nyitómise keretében a közös elsőáldozáson.

A témák között többek között a misszió, a kisebbségek lelkipásztori gondozása és más aktuális kérdések szerepeltek.

Az összejövetel közös szentmisével ért véget az esztergomi bazilikában, ahol a jelenlévők közösen elimádkozták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos imáját.

A következő találkozó házigazdája a Romániai Püspöki Konferencia lesz 2020. október 26. és 27. között.

Esztergom, 2019. október 29.

Dr. Tóth Tamás
az MKPK titkára

Forrás és fotó: MKPK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria