Fabiny Tamás evangélikus püspök kapta a Both Antal református alapítvány díját Debrecenben

Hazai – 2023. január 24., kedd | 12:53

Fabiny Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét kitüntették a református Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo (A Krisztusban megélt egységért) díjával. Az elismerést január 22-én, vasárnap este, a Debreceni Református Nagytemplomban, az ökumenikus imahét záró istentiszteletén adták át.

A díjat Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kustár Zoltán kuratóriumi elnök nyújtotta át. Kustár Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Both Antal Alapítvány kuratóriuma 2018 novemberében alapította a díjat, amelynek elsődleges célja az ökumenikus, felekezetközi párbeszéd szimbolikus elősegítése, mindenekelőtt a katolikus és a református egyház között.

A díj 2022. évi kitüntetettjének életrajzát ismertetve a kuratórium elnöke kitért arra, hogy Fabiny Tamás 1996 és 2006 között a Duna Televízió vallási műsorát szerkesztette, és ma is látható az M5 és a Duna World csatornán a Püspökkenyér című műsora, ahol három felekezet püspöke – református, katolikus és ő maga, mint evangélikus püspök – beszélget időszerű kérdésekről. Mint ismert, a műsor rendszeres résztvevője Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Ez a műsor is kifejezésre juttatja, hogy a felekezetek, az Egyház látható töredezettsége ellenére is, az Úrban összekapcsolódnak, és egy közös ügyet, Krisztus evangéliumának örömhírét szolgálják – mondta Kustár Zoltán. Hozzátette, hogy a Püspökkenyér című műsor „megmutatja, hogy az egyházaknak összefogva van mondanivalójuk a világ számára, és ezt olyan közös nyelven is meg tudják fogalmazni, ami a kortárs társadalom számára is érthető, sőt érdekes”.

Az évente egy személynek adományozható díjat eddig Kránitz Mihály római katolikus teológusnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzorának; Bóna Zoltán református lelkésznek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) volt főtitkárának, a Theologiai Szemle szakfolyóirat főszerkesztőjének; valamint Benyik György római katolikus plébánosnak, teológiai tanárnak ítélték oda.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: MTI/Vajda János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria