Falszárító gépekkel segíti a villámárvíz zalai és somogyi károsultjait a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2020. július 30., csütörtök | 17:30

A július 24–25-én hirtelen lezúduló eső gátszakadásokat és belvizeket, úgynevezett villámárvizeket okozott Zala és Somogy megyében, több száz ember otthonát megrongálva. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja július 27-én, hétfőn nyolc településen végzett kárfelmérést. Három helyszínen nagy teljesítményű falszárító gépekkel fognak segítséget nyújtani a családoknak.

A Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési munkacsoportja három településen, Liszón, Böhönyén és Nemesviden kezdi meg a családi házak kárelhárítását a megrongálódott házakban. Adányi László, a vészhelyzet-kezelési munkacsoport munkatársa elmondta, nyolc településen mérték fel a házak állapotát és a keletkezett károkat, ebből háromban kezdik meg a károk enyhítését olyan házaknál, ahol a családok lakhatása vált bizonytalanná az elázott falak miatt.

A speciális gépeket téglaépítésű házakban lehet alkalmazni. Ezalatt az érintett helyiségeket nem lehet használni. Az ipari páraelszívókat díjtalanul kölcsönözzük a legnagyobb károkat szenvedett családoknak, a gépeket július 29-én szállítottuk a helyszínekre – mondta el a szakember.

A szárítóberendezések a falak egyenletes és gyors száradását segítik elő, miközben a lehető legkisebb mértékben károsítják az épület szerkezetét. A gépeket korábban viharkárok esetén és árvíz okozta beázásoknál használta sikerrel a szeretetszolgálat.

A július 24–25-i hatalmas esőzés gátszakadásokat és belvizeket okozott Zala és Somogy megyében. Zalában szombat estig négy településen mintegy 300 embert kellett otthonából kitelepíteni, a víz hidakat is elmosott. Surdon majdnem derékig ért a víz az utcákon, Böhönyén egy elsodort kerékpáros egy ház kerítésében megkapaszkodva tudott megmenekülni.

Miként Zalában, úgy Somogy megyében is több utat és vasútvonalat is le kellett zárni az esőzés következtében kialakult vízátfolyások miatt. A kitelepített emberek vasárnap reggelig többségében visszatérhettek otthonaikba. A hatalmas víztömeg több helyen elmosta a termést, az áradás elsodorta a tűzifát, háztáji állatok pusztultak el a hirtelen támadt árvizekben.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: MTI/Varga György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria