Fejér megyei Prima díjas lett Spányi Antal püspök

Hazai – 2022. december 3., szombat | 18:38

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Fejér Megyei Szervezete tizenhatodik alkalommal adta át a Fejér Megyei Prima díjakat Székesfehérváron, a Hotel Magyar Királyban december 1-jén. Többek között Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspököt is kitüntették.

Az elismeréseket idén is olyan személyek, illetve intézmények kapták, akik a saját területükön maradandót alkottak.

A díjátadó gálát Kovács Tibor, a VOSZ Fejér Megyei Szervezete elnöke nyitotta meg, aki a díjazottakról szólva kiemelte, hogy olyan kiválóságokról van szó, akik életművükkel példaként szolgálnak. Elmondta, hogy a jó megoldásoknak, a közös sikernek és az összefogásnak feltétele az, hogy érteni és értékelni kell egymást. Ez a célja az évente megrendezésre kerülő Prima gálának, a kiemelkedő teljesítményt nyújtók elismerésének.

Az est résztvevőit a város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte. „Mindenki számára megvan az a terület, amelyen lelkesedéssel és sok munkával, befektetett energiával sikeres tud lenni. Kinek az üzleti világot, kinek a köz szolgálatát, kinek a művészeti életet jelenti ez. Ha a magunk területére szerencsésen rátalálunk, akkor az igazi boldogságot, megelégedettséget tud hozni” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A XVI. Fejér Megyei Prima gálán három fődíjat osztottak ki, amelyet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar; posztumusz Rockenbauerné Honfi Piroska (1966–2022), a Comenius Iskola alapítója; valamint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök kapott.

A főpásztort a magyar közművelődés kategóriában díjazták társadalmi, szociális és a kultúra területén végzett kimagasló tevékenységéért, amellyel a Fejér megyében élő embereket is gazdagította. A Katolikus Karitász elnökeként immár húsz éve irányítja az Egyház szociális és karitatív szolgálatát, és vezérigazgatója a Magyar Katolikus Rádiónak, amellyel hozzájárult a magyar kultúra megőrzéséhez, védelméhez. Nevéhez fűződik számos Fejér megyei műemlék példaértékű felújítása, restaurálása, nagyszabású kultusz- és művészettörténeti konferenciák, kiállítások szervezése, kultúrtörténeti kiadványok megjelentetése. Valamennyi megbízatásában a nagy elődök hitét és szellemi erejét tudta tovább vinni.

A díjátadón különleges alkalom volt, amikor a megyés főpásztornak Halmay Tivadar Prima díjas festőművész egy portréfestményt ajándékozott.

A megyei Prima díjakat azzal céllal hozták létre, hogy megőrizzék a magyar értelmiség eredményeit, egyúttal erősítsék a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztését.

Szerző: Berta Kata

Fotó: Simon Erika

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria