Felvilágosítás helyett nevelés – A keresztény szexuális nevelésről tartott előadást Eberlein Éva

Hazai – 2023. október 5., csütörtök | 17:25

Szülők, pedagógusok részvételével zajlott szeptember 23-án az egész napos tréning a keresztény szexuális nevelésről a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az előadó, Eberlein Éva beszélt a tréningen elhangzottakról a Vaol.hu Vas megyei hírportálnak.

Eberlein Éva Aradon született. Hitoktatóként végzett, az erdélyi karizmatikus megújulás ifjúsági evangelizációjának felelőse lett, 2013-tól a magyarországi Szent András Evangelizációs Iskola ifjúsági projektjét vezette. Jelenleg Magyarországon él, három gyermek édesanyja, „Egyedül nem megy” kurzusaival segíti a szülőket gyermekeik szexuális nevelésében.

Nyitott volt a csapat, sok kérdés felmerült az elsősorban 0–14 éves gyerekek szüleinek meghirdetett kurzuson. Jobb egy évvel korábban, mint egy perccel később – ezzel a mottóval indult a találkozás, utalva arra, hogy a szülők általában egyetértenek azzal, hogy szükség van a gyerekek szexuális nevelésére, kérdés azonban, hogy mikor kezdjék, mit mondjanak. Szóba került, hogy mi Isten terve a szexualitással; az élet tisztelete, védelme, felelősségünk; a különbség az ártatlanság és a tisztaság között; és az is, hogy miként adjuk át gyerekeknek „kincs vagyok”.

Délelőtt a mentalitásváltás volt a fő téma: nem gondolkodhatunk úgy, mint régen, hiszen új korban vagyunk a különböző ideológiák jelenléte miatt és mert felgyorsult a világ. A mókuskerékből le kell lassítanunk, különben elrohanunk a gyermekeink mellett. Délután pedig részletesen sorra vettük, hogy 0-8 éves korban, a prepubertás korig melyek a szülői teendők, mi történik gyerekekkel és mivel tudjuk őket segíteni – mondja Eberlein Éva, aki identitás coach-ként segít a gyermekek szexuális nevelésében keresztény értékek mentén.

A tréning témáiból több mozzanatot kiemelt: Szó volt a nemi identitás megerősítéséről és azokról a készségekről, amelyekre meg kell tanítanunk a gyermekeket, hogy ismerjék és értékeljék magukat. A jó szülői hozzáállásról is beszéltünk: akarjuk újra és újra felfedezni a gyermekünket. A szülők ugyanis hajlamosak úgy közelíteni a kiskamaszhoz, mint amikor még gyermek volt, miközben már nem az. Segítsünk neki elfogadni a testét, ami változik, legyünk mellette, mert csak így várhatjuk, hogy a mélyebb lelki problémáival, kíváncsiságával is megtaláljon minket – mondta a szakember.

Az ártatlanság és tisztaság közti különbséget is magyarázta: Sokan azt gondolják, azzal, hogy információkat adunk a gyerekeknek a nemiséggel kapcsolatban, kioltjuk belőlük az ártatlanságot. Holott ez pont ellenkezőleg igaz: az ártatlanságot megerősíti, ha a gyermek hasznos információt kap a testével, a biológiai működésével kapcsolatban. A kisgyermekkor sajátja ugyanis, hogy aszexuális még a gyermek. Az átadott kifejezésekhez, szavakhoz nem kapcsolódik nála vágy, szexuális inger.

Posztpubertás korban viszont, amikor elkezdődik a hormonális változás, beindul egy új működés a testükben, ami felébreszti a kíváncsiságot, az érzéki vágyat. Ez, mint egy gőzös: nem egyből indul, hanem szépen lassan. Ebben a hormonvezérelt időszakban érdemes beszélni a tisztaságról, ami elköteleződést jelent, konkrét döntést, ami előzetes információk nélkül nem történik meg. Lényeges még, hogy a tisztasági döntés mögött ott álljon egy élő Istenkapcsolat: ismerem Istent, az ő útján akarok járni.

Az előadó megemlítette még, hogy többször felmerült a tréningen, hogy a szexualitás, mint bűn kerül szóba a közbeszédben, negatív asszociáció kapcsolódik hozzá, holott a Biblia és az Egyház – II. János Pál és Ferenc pápa is – pozitívan beszél róla: a szex nem tabu, a maga helyén kezelve Isten ajándéka. Megélni és élvezni a házasságban nem bűn. Egymás örömére és az élet nemzésére kaptuk Istentől.

Nehéz téma volt, több résztvevőt megdöbbentett: bármennyire hihetetlen, sok gyermek már alsó tagozatban találkozik a pornográfiával, és ez alól a katolikus iskolákba járók sem kivételek. Jellemzően hamis biztonságérzet van a legtöbb szülőben ezzel kapcsolatban. Egy 25 fős osztályból elég, ha öten ki vannak téve ennek, így viszont a többiek is tanúi. Azok sincsenek ilyen szempontból biztonságban, akiknek a szülei nem adnak mobiltelefont, hiszen az osztálytársaknak, barátoknak, edzőtársaknak, nagyobb testvérnek lehet telefonja. Ha viszont már a kezdetektől a gyermekek korának megfelelő információt adunk, akkor hozzászoknak, hogy a témáról lehet beszélni. Helyet adunk a természetes kíváncsiságuknak, megnyitjuk előttük az utat, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül kérdezzenek.

Eberlein Éva hangsúlyozza: hatalmas a szülők felelőssége, akik sokszor hárítanak, inkább bele sem kezdenek a témába, mondván, mi történik, ha rosszat vagy rosszkor mondunk, túl sokat vagy túl hamar. Minden család más, ahogy minden gyermek érettségi szintje is más. Sok múlik azon, hogy egy gyermeknek van-e nagyobb testvére vagy ő az elsőszülött, hogy milyen a személyisége, a genetikája. A tréning irányt mutatott, támpontot adott, hogy milyen képességeket – például várakozás, késleltetés, önértékelés, önbizalom – érdemes kimunkálni a gyermekekben, hogy várjanak azzal, ami a legnagyobb nyomást jelenti egy kamasz életében, a szexuális vággyal, összességében a szexualitással. Ezek a képességek éveken át alakulnak ki: ezért beszélünk nevelésről és nem felvilágosításról.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye; Vaol.hu

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria