Kárpáti Kázmér OFM alsóvárosi plébános fogadta a kostoló résztvevőit és bemutatta a kolostor fűszerkertjét, ahol sok bibliai növényt láthattak. A teljesség igénye nélkül megtalálható itt jujuba, rozmaring, füge, levendula, édeskömény, kapor, citrom- és kakukkfű.
A program célja, hogy a résztvevők megismerjék a Bibliai kóstoló szervezésének módját, és maguk is szervezzenek hasonló alkalmakat. A szakmai műhely megvalósulását a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete segítette.
A kóstolón a régészeti kutatások vagy a Szentírás alapján ismert, Jézus korában fogyasztott ételeket mutattak be. A recepteket úgy állították össze, hogy ne csak felnőttekkel, de gyerekekkel is kivitelezhető legyen a foglalkozás.
A kutatások szerint az ókori emberek étkezési szokásai nagyon eltértek a miénktől. Nem volt ekkora bőség, gyakran főzés nélkül, nyersen fogyasztották az ételeket, étkezésüket jobban meghatározták az évszakok. Húst alig ettek, csak a gazdagabbak fogyasztottak ünnepi alkalmakon.
Sipos Edit a hozzávalókat megismertetve – megtapintva, szagolva, ízlelve – végigvezette a résztvevőket az elkészítés folyamatán, közben ismertette az akkori lehetőségeket és adottságokat, végül a jelenlevők meg is kóstolták az elkészült ételeket.
Az asztalon láthattak lencsét, babot és hagymaféléket, fűszernövényeket és tejtermékeket. Gyümölcsből az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért szerepelt a workshopon alma, körte, citrusfélék, füge, szilva, datolya. Hús nem volt az asztalon, jelezve, hogy az akkori emberek étlapján ez ritkaságszámba ment.
Szerző: Vargáné Bögi Veronika
Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria