Garaboncon táboroztak a Kaposvári Egyházmegye fiataljai

Hazai – 2021. augusztus 23., hétfő | 16:58

A Kaposvári Egyházmegye támogatásával létrejövő Garabonci Imatáborba nemcsak az egyházmegyéből, hanem annak határain túlról is – Veszprém, Zalaegerszeg, Győr – érkeztek fiatalok. Az idén augusztus 1. és 7. között zajló tábornak a hagyományokhoz hűen a garabonci régi iskolaépület, valamint annak udvara adott otthont.

Az imatáborba a 15 és 25 év közöttieket várták, de két másik korcsoport számára is szerveztek tábort: az alsósoknak szintén Garaboncon; a felsősöknek Homokkomáromba.

Az imatábor résztvevői idén is több fakultációs lehetőség közül választhattak, ahol lelki programok, közösségi elfoglaltságok, beszélgetések és a közös alkotás által kerülhettek közelebb egymáshoz és a Jóistenhez.

Játszóterem várta azokat, akik a lelki programok után a csocsót és a ping-pongot részesítették előnyben, az udvaron pedig röplabda-bajnokságon és számháborúban vehettek rész a fiatalok.

A szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a személyes beszélgetésekre. A kicsoportos és a fórumbeszélgetéseken különböző vendégekkel találkozhattak a résztvevők, többek között Béri Renátó OCD kármelita szerzetessel; Török Csaba professzorral, az Esztergomi Espereskerület helyettes esperesével; Glavák Csabával, valamint feleségével, Glavákné Várszegi Csillával Kaposvárról.

A tábor központi eleme az evangéliumi szakaszok feldolgozása volt, a fiatalok belemélyedhettek a szövegekbe, felismerve, hogy mire hívja őket Jézus.

A táborban lehetőség volt az egyéni és közösségi imamódok gyakorlására is: az imaesthez kapcsolódó, gyónással egybekötött közös nagy szentségimádáson kívül lehetőség volt fakultatív imádságra is, amikor szintén időt tölthettek az Oltáriszentséggel a táborlakók.

A mindennapi szentmisék, prédikációk, a kicsoportokban megfogalmazott gondolatok megosztása, a személyes tanúságtételeken alapuló imaestek és a fórumok mind mélyítették az evangélium üzenetét.

„Szeretnénk gondolkodó és kérdező keresztény fiatalokká formálni az ide érkezőket, hogy merjék feltenni kérdéseiket hitükkel, életükkel kapcsolatban és ne csak sodródjanak a mainstream hullámaival” – fogalmazott Paulik Barnabás táborvezető.

Pénteken fáklyás keresztút keretében élhették át a résztvevők Jézus szenvedéstörténetét, a sötétben lobogó fáklyák fénye mellett mondott imádság igazán bensőséges pillanata volt a tábornak.

A járvány visszaszorulása lehetőséget adott, hogy – az egészségügyi előírásokat betartva – a fiatalok meglátogassák az idős családokat, özvegyeket a garabonci templomi közösségből, akikkel kisebb csoportokban jó hangulatú beszélgetést folytattak.

Idén sem maradt el a túra, ezúttal Csapira vezetett az út. A zene sem szorult háttérbe, a tábori zenekar évről évre szélesebb hangszersort vonultat fel a közös imádságok alatt (gitár, ukulele, cselló, hegedű, dob); illetve a KiMitTud?–on is színvonalas hangszeres produkciók hangoztak fel. A közösség építésében is nagy szerepe volt a zenének: mind a hétfői tábortűz melletti imaest, mind a közös főzés során volt gitározás és ének.

A tábor folyamán sor került filmnézésre is, melynek kapcsán sok nehéz, de fontos téma felmerült: a házasság előtti szexualitás, az abortusz körülményei és formái, annak lelki és testi kihatása. A film utáni beszélgetésen a fiatalok feltehették az egészségügyi és a moráletikai kérdéseiket is.

A szervezők várják a régi és az új táborozókat is majd 2022-ben, a jubileumi 25. táborba, augusztus 7. és 13. között.

A táborról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria