Hálaadás a váci székesegyházban

Hazai – 2013. november 28., csütörtök | 14:04

Püspöki szentmisével zárták le a hit évét a Váci Egyházmegyében. Beer Miklós megyéspüspök az ünnepen a hitről tartott elmélkedést a zsúfolásig megtelt váci székesegyházban.

Amikor megköszönjük a hit évét, egyben megköszönjük azt is, hogy egy éven át újra és újra próbálhattuk fölfogni, mit jelent Isten szemével nézni a világot: nagypéntektől indulunk, a saját sorsunk nyomorúságából; de a Szentlélek Úristen segítségével a húsvét hajnalának öröméhez akarunk eljutni. Ma ennek a húsvéti hajnalfénynek, a feltámadás örömhírének tudatában ünnepeljük Krisztust – mondta homíliájában Beer Miklós Krisztus Király vasárnapján.

Majd azt hangsúlyozta, hogy emberi méltóságunk értelme és lényege, hogy a mindent teremtő Isten Jézus Krisztusban barátaivá fogad, tanítványaivá nevel és képviseletével bíz meg minket.

„Hittel akarjuk nézni az életet és akarunk feladatot vállalni, ott, ahová az Úristen állít bennünket, és vigasztalást, reménységet, jövőt hirdetni mindazoknak, akikkel találkozunk” – ezzel a gondolattal zárta a hit évét Beer Miklós.

A püspök megemlékezett a nap egy másik kiemelkedő eseményéről: délelőtt avatta akolitussá az egri bazilikában az Egerben tanuló váci egyházmegyés kispapokat.

A szentmise után, az ünnepi alkalom méltó befejezéseként egyházzenei koncertet adott a székesegyház Cecília Kórusa, a Tiszajenői Gyermekkar és az örkényi templom kórusa a Váci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Szólót énekeltek Dézsi Bernadett (szoprán) Fitos Mónika (alt), Verbay Zsolt (tenor) és Csima Zsolt (basszus). Vezényelt: Varga László karnagy.

Fotók: Cservenák Péter

Váci Egyházmegye/Magyar Kurír