Ifjú tehetség a gyömörei templom „kántora”

Hazai – 2019. szeptember 17., kedd | 11:03

Bors Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Gyömöre Szent Mihály-templomának plébánosa örömmel számolt be arról, hogy 2019 tavaszától a kántori feladatok elvégzésében egy tehetséges és lelkes tizenegy éves kisfiú segítségére számíthatnak a gyömörei katolikus templomban. Az új „kántor” Szabó-Réti Gábor, a győri Apor Vilmos Iskolaközpont ötödik osztályos tanulója.

A helyi kántor távolléte miatt az orgona már heteken át nem szólalt meg, s a gyömörei híveknek nagyon hiányzott a szentmisék orgonakísérete. Aztán egy szombat esti misén váratlanul felcsendült a hangszer. Egymást kérdezgették a hívek, vajon ki ülhet az orgonánál, ki játszik olyan gyönyörűen. Hiába néztek fel kíváncsian a karzatra, nem láttak senkit, miközben az orgona csodálatosan szólt.

Kiderült, hogy az orgona megszólaltatója egy tízéves kisfiú, aki önszorgalomból kezdett egyházi énekek tanulásába és előadásába. Bors Imre plébános lehetőséget biztosított számára a gyakorlásra és a szentmisék orgonakíséretére. Jelenleg is az ő biztatása és segítése teszi lehetővé az ifjú tehetség kibontakozását a templomban. A fiú ma már énekhangjával is kíséri a templomi szertartásokat a százötven éves orgonán.

Szabó-Réti Gábor 2019 őszétől a győri Zenekonzervatórium növendéke orgona szakon és mellette a Liszt Ferenc Zeneiskola zongora szakos hallgatója is három éve. A közelmúltban Mariazellben kápráztatta el a zarándokokat és a templomlátogatókat. A gyömörei, a kajárpéci és a felpéci hívekkel együtt zarándokolt a kegyhelyre, és a bazilikában bemutatott szentmisén kántori feladatot vállalt.

Szöveg és fotó: Nagy Erzsébet/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria