Kapcsolatainkban vagyunk Isten képmásai – Bíró László tartott továbbképzést a hitoktatóknak Pécsen

Hazai – 2021. október 29., péntek | 20:15

Továbbképzésen vettek részt a Pécsi Egyházmegye hitoktatói a pécsi Magtár Látogatóközpontban az őszi szünet első napján, október 25-én. Bíró László püspök – aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága élén több mint két és fél évtizedig szolgálta a Kárpát-medencei katolikus családokat – az emberi, családi és a hitoktatói hivatást erősítő értékekről tartott előadást.

„A mai és mindenkori világ káosza onnét ered, hogy az ember eltávolodik Istentől, a lét alapigazságától és a teremtő értelemtől, igazság hiányában a többség hangja után sodródik, és ellentmondásos módon pont ezt az értelmetlen sodródást nevezi szabadságnak – mondta Bíró László püspök. – Nagy a hitoktató felelőssége, hogy egy eltárgyiasult, felületes, lélektelen világban a gyermekeket és szüleiket az igazsághoz, az élő emberi kapcsolatokhoz és Istenhez visszavezesse.”

A kapcsolatban, a kapcsolatainkban vagyunk leginkább Isten képmásai, és boldogságunk is a kapcsolatainkból és az elfogadottságból származik.

Épp ezért a hitoktató legfőbb feladata, hogy ne csak tudást adjon át, hanem elsősorban közösséget építsen – tette hozzá.

„Munkánk során öt dolognak kell kiemelt figyelmet szentelnünk: az istenkapcsolatnak, az élet tiszteletének, az igazságnak, a családnak és a közösségnek. Akkor vagyunk hiteles hitoktatók, hogyha a pünkösd állapotában, vagyis a Szentlélek hívásában maradunk, hiszen Isten-képmásiságunkat romboljuk le, ha nem vigyázunk a személyes istenkapcsolatunkra.

Amint a szó ereje, úgy a hitoktatás ereje is a csend, a Szentlélekkel való kapcsolat. Úgy képzelem el a hitoktatót, mint egy mentőt a mai társadalomban. Legyünk hitelesek! Nem azért bántanak bennünket, mert hiszünk, hanem mert nem hiszünk eléggé”

– figyelmeztetett a püspök.

„A modern ember erkölcsi hajléktalan, aki elfelejti, hogy embernek lenni isteni dolog” – idézte Gilbert K. Chesterton angol filozófust, és kiemelte, hogy a keresztényi és hitoktatói hivatás feladata példamutatással és hitelességgel „erkölcsi hajlékot” adni a rábízottaknak a mai szubjektív és individualista, kaotikus elvont fogalmakat elegyítő ideológiák kereszttüzében.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria