Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Hazai – 2017. december 16., szombat | 16:40

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Advent 3. vasárnapjához közeledve a Szombathelyi Egyházmegyében mindig megváltozik egy kicsit a hangulat. Miközben az Egyház az öröm vasárnapját ünnepli, a Szombathelyi Egyházmegye gyászba borul: az adventi koszorú harmadik gyertyája rózsaszín helyett piros a Vas és Zala megyei templomokban. A hívek ezen a vasárnapon Brenner Jánosra emlékeznek, akit éppen hatvan éve, 1957. december 14-ről 15-re virradó éjjel öltek meg, a ma már Szentgotthárd városához tartozó Zsidán.

A Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai hűen őrizték János atya emlékét az elmúlt évtizedekben, 2016 decemberétől pedig egy éven át emlékév keretében irányították a figyelmet az ő példamutató és Krisztus-követő életére. Az emlékév zárásaként december 15-én este a szalézi templom kriptájában, János atya sírjánál imádkozták el az esti dicséretet.

1957. december 15-én hajnalban a fehér havat vörösre festette Brenner János vére – kezdte beszédét Székely János szombathelyi megyéspüspök, hozzátéve: az adventi ünnepvárást, a fény eljövetelére való készülést el akarta akkor taposni a diktatúra gonoszsága.

Karácsonykor Krisztus születését ünnepeljük, aki mint Isten Báránya jött erre a világra, hogy feláldozza értünk önmagát. Jászol és kereszt összetartoznak, ez Isten cselekvési stílusa. És ez a két titok összekapcsolódott Brenner János életében is, aki mintha fiatal korától erre készült volna, hogy feláldozza életét. Erről írt lelki naplójában is – emlékeztetett a főpásztor. – Az emberi élet legnagyobb hatalma, hogy odaadjuk, feláldozzuk, szeretetté tegyük. Ezt tette János atya is, akiben megvolt a készség, hogy mindent odaadjon.

Székely János felidézte a Brenner szülők példáját, akik odaadással és hittel nevelték gyermekeiket. Úgy fogalmazott, ha szeretnénk olyan fiatalokat látni, mint Brenner János volt, akkor kellenének olyan családok és olyan szülők, mint a Brenner szülők, akik hitben és szeretetben élnek és ezt adják át a gyermekeiknek.

Brenner János tiszta szívű pap volt. Sugárzott belőle a kegyelem, a derű. Ezt a fényt, hitet akarta a diktatúra megszüntetni. Mert a diktatúrák ellenségei a vallás, az Isten. De ellenség a család, a nemzet, a föld, a közösség is. Brenner János a hit, az emberség, a remény tanúja volt – emelte ki Székely János.

A vesperás végén a megjelentek koszorúkat, mécseseket helyeztek el János atya sírjánál.

Székely János beszédét ITT meghallgathatják.

* * *

A december 16-i ünnepi szentmisére az egyházmegye valamennyi részéről és valamennyi intézményéből érkeztek hívek a szombathelyi székesegyházba. A liturgia kezdetén Székely János megyéspüspök megköszönte a boldoggáavatási eljárásban dolgozó egyházi és világi szakértők, segítők fáradozását; külön köszöntötte Brenner József atyát, és hálát adott Istennek, hogy megélhette János testvére boldoggá avatásának bejelentését.

„Ne félj! Megsegítelek!” – idézte Izajás próféta könyvét szentbeszédében Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke. Kiemelte: Jézus is többször használta ezeket a szavakat, hogy erőt adjon tanítványainak a nehéz helyzetekben. Karácsonyra készülve nekünk is ezek a szavak adhatnak erőt és bátorítást. Mert a karácsony üzenete: Isten fia közénk jött, velünk van.

Nemcsak ideig-óráig maradt Jézus, hanem velünk maradt. Akiben félelem van, számolja azt fel: Isten velünk van – ismételte meg Veres András. – Ő a keresztény ember erőforrása a félelem elleni harcban. Mert ő a világ ura, bízhatunk benne.

Brenner Jánosban is ez a bizalom élt. Ezért is lehetett, hogy amikor az életét fenyegető dolgok történtek vele, egyre erősebb lett és nem félt. Éljen bennünk is a bátor erő, ami Brenner Jánosban élt. Életünk minden napján emlékezzünk az Úr szavaira: „Ne félj! Én megsegítelek” – hangsúlyozta a szónok.

A szentmise végén Székely János megyéspüspök Szent Márton-emlékéremmel köszönte meg Ruppert József piarista atyának, a Brenner-ügy római posztulátorának az elmúlt években végzett fáradozását.

A szombathelyi főpásztor zárszavában elmondta, Brenner Jánost 2018. május 1-jén avatják boldoggá Szombathelyen, a székesegyház előtti téren. A Szombathelyi Egyházmegye éves zarándoknapja így egy nagy ünnepnappá változik jövőre. Székely János arra biztatott, hogy Vas és Zala megyékből minél többen vegyenek részt a szertartáson – legyen a boldoggá avatás valóban nagy ünnepe a Szombathelyi Egyházmegyének!

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria