Magyarországra érkezett az új apostoli nuncius

Hazai – 2022. július 19., kedd | 13:52

Július 19-én Budapestre érkezett Michael Wallace Banach, Magyarország új apostoli nunciusa. Az Apostoli Szentszék követét a repülőtéren a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), az Apostoli Nunciatúra és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) küldöttsége fogadta.

Ferenc pápa 2022. május 3-án nevezte ki Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország új apostoli nunciusává.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az MKPK részéről Erdő Péter bíboros, prímás és Tóth Tamás, az MKPK titkára; az Apostoli Nunciatúra részéről José Nahum Jairo Salas Castañeda első beosztott és Végerbauer Richárd nunciusi titkár; továbbá a magyar kormány képviseletében a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről a KKM protokollfőnöke, a területileg illetékes főosztály vezetője és a diplomáciai protokoll osztály vezetője fogadta az új nunciust.


* * *

Őexcellenciája Mons. Michael Wallace Banach, Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts, USA). 1988. július 2-án szentelték pappá a worcesteri egyházmegye szolgálatára. 1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust, és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett. 1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában. 

2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).

2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává nevezték ki. 2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki, valamint apostoli küldöttnek Mauritániába. 2016. július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték. 2016. augusztus 22-én Bissau-Guinea apostoli nunciusa lett. 2017. május 13-án nevezték ki mauritániai apostoli nunciussá.

Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.

Forrás: MKPK Titkársága

Fotó: America Magazine, MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria