Mária mindig a Fiához irányít bennünket – Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek Keszthelyen

Hazai – 2020. július 22., szerda | 15:26

Július 18-án, szombaton este Korzenszky Richárd OSB nyugalmazott tihanyi perjel mutatott be vigíliai szentmisét Fodor János, a templom plébánosa, valamint Kiss Zsolt koncelebrálásával a keszthelyi bazilikában. A vasárnapi ünnepi szentmisén Udvardy György veszprémi érsek adott útmutatást és bátorítást az ünneplő híveknek.

Úgy gondoljuk, hogy minden megmagyarázható racionálisan, ésszel, mi magunk vagyunk urai ennek a világnak, nincsen mérce, és nincs is szükség rá. Előbb-utóbb azonban rádöbbenünk, hogy szükségünk van útmutatásra, mert különben eltévedünk az életben, a világban. Mindannyian – kivétel nélkül – vándorok, jövevények és esendők vagyunk, keressük életünk értelmét, szükségünk van biztosan fénylő, útmutató csillagra. A tengerjárók szép csillaga, Mária, az úton járók pártfogója sosem önmagát állítja középpontba, sosem mutat önmagára, hanem Fiára, Jézusra – hangsúlyozta prédikációjában Korzenszky Richárd. 

A szentmisét követően megnyitották a nyugalmazott tihanyi perjel Ég és Föld között című fotókiállítását a templom folyosóján. A bencés szerzetes úgy fogalmazott:

„Nem vagyok fotóművész, látni vágyok, nem csupán nézni!”

Kiállításával is erre szeretné felhívni a figyelmet: hogy meglássuk a körülöttünk lévő csodát, a mélyebb valóságot. A tárlat szeptember végéig tekinthető meg a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilika kiállítóterében.

*

Július 19-én, vasárnap az ünnepi búcsúi szentmise szónoka Udvardy György érsek volt. Vele együtt koncelebrált Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora és Bajner István nyugalmazott plébános.

A veszprémi érsek hivatalba lépése óta első alkalommal látogatott el a keszthelyi Kis Szent Teréz kármelita bazilikába.

Úgy vagyunk itt, mint akiket Jézus Krisztus az ő Édesanyjára bízott, mint akik szorosan hozzá tartozunk, hiszen teljesíteni akarjuk az Ő parancsait, mert ismerjük, tudjuk, hogy azok jók, azok életre vezetnek bennünket – kezdte szentbeszédét a főpásztor.

Fölfedezhetjük Mária példájából, hogy az Isten ajándékozó Isten, vállalja az ember szegénységét, alkalmazkodva, csendben lép be az ember életébe, ahogyan mindannyiunk foganása, életünk kezdete is történt. Megköszönjük a mai ünnepet, hogy Mária életében az Isten titka tárul föl előttünk – mondta az érsek. – Égi Édesanyánk támogat, óv, oltalmaz, erősít, bátorít, otthont teremt nekünk és bízik bennünk.

A szentmise végén Fodor János plébános köszönetet mondott Udvardy Györgynek, hogy prédikációjával, gondolataival, útmutatásaival vezette a jelenlévőket.

Kasin Konsztantin és Lvovna Natalia Keszthelyen élő orosz művész házaspár a templomról készített grafikájával ajándékozta meg a főpásztort.

Az ünnep zárásaként skapulárés körmenetben vitték a hívek a Kármelhegyi Boldogasszonyt karján Jézussal ábrázoló szobrot Keszthely utcáin, majd a bazilikába visszaérve a Te Deummal adtak hálát a kapott kegyelmekért.

Udvardy György köszönetet mondott mindazoknak, akik széppé tették az ünnepet. Háláját fejezte ki Fodor Jánosnak az elmúlt évek munkájáért, szolgálatáért, és köszönetet mondott Tamás Zoltán káplánnak is. Kérte a hívek közösségét, hogy imádkozzanak értük, és fogadják szeretettel, készséggel az újonnan érkező plébánost, Mezei Andrást és az új káplánt, Bacsa Dávidot.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria