Megáldották Tarhos első templomát

Hazai – 2019. május 22., szerda | 15:17

Kiss-Rigó László megyéspüspök május 11-én szentmise keretében megáldotta a tarhosi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomot. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásával elkészült épület a község első temploma.

Kiss-Rigó László püspök Isten áldását kérte a templomra, de – mint mondta – nem elsősorban az épületre, hanem azokra, akik odamennek és ott tartózkodnak majd, hogy erőt, illetve örömet merítsenek életükhöz abból az áldozatból, amit Krisztus ajánlott fel.

„Minden húsvétkor és minden vasárnap azt ünnepeljük, hogy Jézus az életét áldozta és a halált is vállalta; de ő az egyetlen, aki legyőzte a halált is, és az élet teljességét birtokolja – hangsúlyozta a főpásztor. – Nem úgy emlékszünk rá, mint egy regény végén a happy endre: ő nem szellemi értelemben lebeg valahol. Feltámadása után találkozott az övéivel; minden alkalommal örömmel, békével, erővel töltötte el őket, és küldetést adott nekik.”

A megyéspüspök emlékeztetett: húsvét negyedik vasárnapja a Jó Pásztor vasárnapja, amikor azt ünnepeljük, hogy Jézus olyan, mint egy jó pásztor, aki nemcsak ismeri és szereti a nyáj és a közösség minden egyes tagját, hanem ha kell, az életét is feláldozza értük.

A templommal kapcsolatos részleteket Nagy Tibor békési plébános ismertette: az építkezés tavaly tavasszal kezdődött, az építkezés költsége 139 millió forint volt, ebből 6 millió forint a tarhosi önkormányzat és az adományozók támogatása.

A mintegy 200 négyzetméteres épületet Lipcsei Gábor építész, a település szülötte tervezte. A területet az önkormányzat adományozta a templom építéséhez, illetve a templomkert és környezetének megújításához szükséges munkálatokat is a település végezte. A belsőépítészeti részletterveket Horváth Péter Kornél belsőépítész készítette, a képzőművészeti alkotások Kovács Jenő szobrászművész munkái.

A templom kialakításánál fontos szempont volt a fenntarthatóság, az „energetikai önellátás”. A toronyba egy 160 és egy 56 kilogrammos harang került, melyeket a hívek, a falu lakói és a településhez kötődő vállalkozók adományaiból vásárolt az önkormányzat. A templomkert világítása, a toronyóra számlapja és mutatója, a kertbe visszaépített kovácsoltvas kerítés felújítása és számos egyéb részlet is adományból valósult meg.

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: közel négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az igény Kürti Sándor polgármester kezdeményezésére, hogy épüljön templom a Tarhoson és környékén élők számára. „Az álom megfogalmazását egyeztetés követte Kiss-Rigó Lászlóval, és a szeged-csanádi püspök intelmei alapján el is kezdődhetett a munka” – mondta Kovács József. Kitért arra is, hogy a templom ökumenikus jelleggel működik majd.

Kiss-Rigó László megyéspüspök zárszóként úgy fogalmazott: azt kívánja, hogy a tarhosiak, katolikusok, keresztények és minden helyi jó szándékú ember élő téglaként, igazi közösséggé forrjon össze.

Forrás és fotó: Beol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria