Minden eddiginél több új hallgatója lesz ősztől az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek

Hazai – 2023. július 28., péntek | 9:00

Soha nem volt még ilyen magas az új hallgatók száma: csaknem 2600-an nyertek felvételt az Egerben és Jászberényben működő ötkarú Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre a 2023-as általános felvételi eljárásban. A felvételi ponthatárok július 26-i megállapítását követően kiderült, hogy az egri székhelyű egyetemre 43 százalékkal több hallgató nyert felvételt, mint egy évvel korábban.

A képzési helyek közül szeptemberben Egerben 2258 hallgató, míg a Jászberényi Campuson 325 fő kezdheti meg tanulmányait. Nappali tagozatra 961, levelező és távoktatás tagozatra több, mint 1600 fő nyert felvételt. Alapképzésen 1721, míg mesterfokozatot nyújtó szakokon 584 fő tanulhat az EKKE hallgatójaként, felsőoktatási szakképzésre pedig 288-an iratkozhatnak be a szeptemberi gólyahéten. A leendő eszterházys hallgatók 90 százaléka állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől Egerben és Jászberényben.

Büszkék arra, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási kínálatában továbbra is igen kedvelt a pedagógusképzés: a felvettek több mint 40 százaléka ezen a területen kezdi meg tanulmányait. A legtöbben – vagyis több, mint ezren – a pedagógusképzés alapszakjain (csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus), valamint az osztatlan és a rövidciklusú tanári mesterképzéseken tanulhatnak tovább. A további képzési területek közül kiemelkedő az informatikai, a gazdaságtudományi és a sporttudományi szakokra felvettek száma. Sok hallgatót vonzottak a művészeti szakok is, kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak.

A legtöbb hallgató a 2023-as általános felvételi eljárásban gyógypedagógia, a programtervező informatikus és az edző szakokra nyert felvételt. Az általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a kémia alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésén volt a legmagasabb a bekerülési pontszám, 464 pont, azaz kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező jelentkezők kerültek a szakra.

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontos a szőlész-borász képzés. Az érintett szakon ősztől 40 új hallgatója lesz az intézménynek.

A friss szakok is sikerrel debütálnak: az EKKE idén először hirdette meg a művészeti instruktor mesterszakot, melyen 11-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Az Egri Hittudományi Főiskolával közös képzésben ugyancsak első alkalommal meghirdetett kántor szakra 17-en nyertek felvételt.

A felvételt nyert jelentkezőknek szívből gratulálnak és figyelmükbe ajánljak a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalt, ahol minden fontos, hasznos információt megtalálnak, amire a felvételről szóló örömhír feldolgozása után szükségük lehet.

A pótfelvételi eljárás július 28-án indul és augusztus 6-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 26-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést az egyetem valamennyi képzési területére.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas képzések: pedagógusképzés alapszakjai (csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító); osztatlan és rövidciklusú (2-4 féléves) tanárképzés; kántor alapszak; informatika képzési terület alapszakjai (gazdaságinformatikus, programtervező informatikus); természettudomány alapszakjai (biológia, földrajz, kémia).

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számos ösztöndíjprogramot kínál a hallgatóknak. A nappali pedagógusképzésben tanulókat az intézmény a fenntartó Egri Főegyházmegyével közösen Pyrker János Ösztöndíjjal támogatja. A teljes képzési időre járó havi 100 ezer Ft-os támogatást az első tanévben 17 hallgató nyerte el. A Pyrker Ösztöndíjat azok igényelhetik, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Népszerű az a tavalyi évben útjára indított informatikai ösztöndíjprogram is, melyet a linzi Johannes Kepler Egyetemmel együtt hirdettek meg, programtervező informatikus mesterszakon. Az első ilyen tanévben 6 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze. A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb hallgatóknak havi 100 ezer Ft-os ösztöndíjat ítélhet oda az egyetem a két tanévre.

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60 ezer forint félévente.

Forrás és fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria