Összegzést tartottak a Hajdúdorogi Főegyházmegyében a szinodális út egyházmegyei szakaszáról

Hazai – 2022. június 15., szerda | 13:30

A Ferenc pápa által 2023 őszére meghirdetett püspöki szinódusra készülve tartottak összegzést a Hajdúdorogi Főegyházmegye esperesi kerületenként kijelölt csoportvezetői Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével Budapesten, a Rózsák terén. A beszámolókból kiderült: eredményesen zárult a szinodális folyamat egyházmegyei szakasza.

A hívek is meghívást kaptak Ferenc pápától, hogy kapcsolódjanak be a 2023 őszén rendezendő püspöki szinódus munkájába, melynek témája: „Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel, küldetés.” Kocsis Fülöp úgy fogalmazott, a mostani szinódus témája, hogy maga az Egyház hogyan váljon szinodálissá.

„A szinódus fogalma kissé feledésbe merült, jóllehet nagyon ősi, a kezdetektől az Egyház éltető szerve. A keleti egyházban meg is maradt – mondta a metropolita –, a római egyház történetében azonban háttérbe szorult a római primátus erőteljes felerősödése miatt. VI. Pál pápa a II. Vatikáni Zsinat után alapította meg a püspöki szinódus intézményét, arra is emlékeztetve ezzel, hogy

a kereszténység része, alapélménye, hogy közösségben vagyunk. A szinodalitásnak megfelelően Isten egész népe együtt utazik, hogy hirdesse Jézus Krisztus evangéliumát, és megszentelődjön.”

Az imaórával megnyitott megbeszélésen az egyházmegye szinte valamennyi régiója és társadalmi rétege képviseltette magát: voltak idősek, fiatalok, voltak, akik a falusi ember gondolatait hozták el, mások a fővárosi hívek visszajelzéseit ismertették. A beszámolókból egy rendkívül színes és folyamatosan fejlődni, megújulni vágyó, magára őszintén reflektálni képes görögkatolikusság képe rajzolódott ki.

Miután a csoportvezetők ismertették a területükről szerzett tapasztalatokat, Kocsis Fülöp összegzése következett, melyben többek között kitért a munka végső céljára is: a szinódusi munka eredménye hamarosan írásos formában is meg fog jelenni, hogy gazdagítsa a metropólia három egyházmegyés összegzésének tartalmát, melyet majd elküldenek Rómába.

Nemcsak a papokon keresztül szól a Szentlélek, hanem bárkin keresztül szólhat hozzánk - hangsúlyozta az érsek a megbeszélésen.

Ez a szinódusi út metódusa; figyelnünk kell a Szentlelket, hogy mit mond. Ezért kell imádkozni, mert ez lelki munka,

amibe mindenkinek bele kell tennie a magáét. Aki hozzászól egy-egy kérdéshez, annak is ügyelnie kell rá, hogy ne csak a saját véleményét fogalmazza meg, hanem hogy Istenre figyelve megérezze, mi az, amit az Egyházban változtatni kell.”

Ez a legnagyobb bátorság, ezt a metódust használni – hangsúlyozta végül Kocsis Fülöp –, hiszen mindenkit meghallgatni és a vélemények szelektálásakor a Szentlélek sugallatában bízni a legkiválóbb kommunikációs szakemberek számára is igazán bátor cselekedetnek hangzik.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szöveg: Hekler Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria