Pro Cultura Christiana díjat kapott Tóth Sándor

Hazai – 2009. december 1., kedd | 17:40

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Erdő Péter bíboros december 1-jén a testület budapesti székházában Pro Cultura Christiana díjat adott át Tóth Sándor író, költő, újságírónak munkássága elismeréseként.

Tóth Sándor Szolnokon született 1939-ben. Középiskolai tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte, majd Egerben és Budapesten a Központi Szemináriumban tanult teológiát. Itt került kapcsolatba Sík Sándorral, akitől biztatást kapott kezdeti írásai folytatásához. Szubdiakonátus előtt döntött úgy, hogy nem a papi hivatást választja, hanem a civil életben lesz hű egyházához. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát magyar–történelem szakon, ám végül az újságírói pálya mellett döntött. Elvégezte az újságíró szakot, a Zeneakadémián vizsgát tett zenetörténetből és az Országos Filharmónia elsőkategóriás műsorvezetője lett. Régi hangszeresekkel járta az országot, akikkel templomokban, hangversenytermekben, művelődési házakban idézték fel „őseink buzgóságát” irodalomban és zenében.

Közben tanulmányokat írt a keresztény nevelésről és a keresztény kultúra fontosságáról a családban. Részt vett az Éneklő Egyház prozódiai munkálataiban, új szövegeinek írásában is. Harminckilenc éve az Új Ember belső munkatársa. Számos tanulmánya, interjúja jelent meg irodalom, vallás és nevelés témájában a Vigilia, a Duna-part, a Jel, valamint a Távlatok című folyóiratokban. Irodalmi munkásságáért, keresztény újságírói tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét és József Attila-díjat kapott. 

1990-től politikai szerepet is vállalt, képviselőként a keresztényszociális és kulturális ügyek érdekében szólalt fel az Országgyűlésben. 

1994-ben a Vitéz János Tanítóképző Főiskola oktatója, majd tanszékvezető docense lett. Tizenhat éve tanít a PPKE Bölcsészettudományi Karán. Pedagógiai munkásságának legfontosabb vezérfonala a keresztény szellemiség, a tiszta humanizmus számára mindig Krisztus evangéliumának humanizmusa. Ennek szellemében szervezi évente az irodalmi–zenei programokat is az intézményben, amelyekre országos hírű művészeket hív meg. Munkájának elismeréseként Pro Urbe Esztergom díjban és Májer István-díjban részesült „Esztergom nevelésért”.

Évek óta az Érseki Teológiai Főiskola óraadó tanára, ahol spirituális magyar és világirodalmat, szép magyar nyelvet tanít. Az egyházmegye Szent Gellért-díjának aranyfokozatát is kiérdemelte.

A Magyar Katolikus Rádiónak alapításától külső munkatársa. 1988-tól a Magyar Rádió egyik ünnepi jegyzetírója, vallási események riportere, a Magyar Televízió és a Duna Televízió vallási, kulturális adásainak külsős szerkesztője, forgatókönyvírója, közreműködője volt.

Nevéhez kötődik Az igazság megszabadít benneteket című felnőtt katekizmus, valamint Martini bíboros Mária tovább szenved című könyvének fordítása. Az idén jelent meg Csillagárnyék című verses- és műfordításkötete a Szent István Társulatnál.

Feleségével, aki a családnak szentelte életét, öt gyermeknek és ma már nyolc unokának örvendenek. A hetvenéves Tóth Sándor ars poeticája: „Alkonyatban is a fények őriző, csendes társai / Foglyai a megtartó szabadságnak, / s a földi fogság szabadjai.”

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír

Képek: Török Viktória

Kapcsolódó fotógaléria