Püspöki látogatás a vásárosdombói Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban az ápolók világnapján

Hazai – 2021. május 13., csütörtök | 16:29

Május 12-én délelőtt, az ápolók és ápolónők nemzetközi világnapján fogadták Felföldi László pécsi megyéspüspököt a vásárosdombói gondozóotthon lakói és munkatársai. A főpásztor szentmisét mutatott be, majd átadta az év gondozóinak megítélt kitüntetéseket.

A hosszú hónapokig tartó látogatási korlátozás enyhítésével az idős emberek nem csupán szeretteiket láthatták viszont az elmúlt napokban, hanem a megyéspüspök is ellátogatott hozzájuk. Schäffer Zsuzsanna, az intézmény igazgatója fogadta a főpásztort, akinek szentelése és beiktatása óta a járványhelyzet miatt első alkalommal volt lehetősége személyesen megismerni a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon lakóit.

Felföldi László megyéspüspök az otthonban szentmisét is celebrált. Homíliája során, figyelembe véve az idős emberek korlátozott mozgási lehetőségeit, valamint a tér adottságait, az oltár elé kilépve közelebb ment a kerekesszékben ülő gondozottakhoz, hogy számukra is jól hallható legyen a beszéd.

„Merjünk kilépni a megszokottból! Tudom, hogy azok a testvéreim, akik a gondozóotthonban élnek, egy kedves házat, lakást, szobát hagytak maguk mögött. Talán már megvolt mindenük, amikor egészségügyi okokból el kellett hagyniuk szeretett otthonukat. De ne feledjük, hogy

otthon az, ahol Krisztus van!”

– hangsúlyozta, majd az ápolószemélyzethez és munkatársaikhoz fordult, kiemelve, az a szép és társadalmilag is igen fontos feladat, melyet a szakemberek végeznek, olykor sok nehézséggel jár, ezért szükség van a támogatásra.

„Az itt dolgozó ápolók és kollégák rengeteg órát töltenek távol családjuktól. Gyakran találkoznak szomorú történetekkel és a mindennapok terhei nyomják vállukat. Így arra kérem a kedves munkatársakat, hogy szeretettel, egymást támogatva forduljanak társaikhoz, erősítsék a másikat, mert az összetartozás szebbé teszi a gondozóotthonban töltött napokat, heteket, hónapokat és éveket.”

A püspöki látogatás a lakók és a munkatársak szavazatai alapján megítélt „Az év ápolója” díjak átadásával zárult. Schäffer Zsuzsanna beszédében kiemelte, hogy az elismerések átadására a korábbi években Skóciai Szent Margit emléknapján került sor, idén azonban a járványhelyzet miatt Florence Nightingale OM születésének évfordulóját, az ápolók világnapját választották a szép hagyomány megtartására. A modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója – az intézmény névadójához hasonlóan – állhatatos, életét feláldozó munkával segítette a betegeket és gondozásra szoruló társait – hangsúlyozta az igazgató.

„Az év gondozója” címet minden évben három szakember nyerheti el. Idén Istenes Józsefné takarítónő, Ceglédi Károlyné terápiás munkatárs és Zsupán Attiláné mosónő részesültek az elismerésben.

A szentmisét és a díjátadót követően a megyéspüspököt körbevezették a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon épületén, a főpásztor Isten végtelen szeretetének befogadására buzdította az ott lakókat.

Felföldi László látogatásáról készült fotógaléria az egyházmegye honlapján  megtekinthető.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria