Spányi Antal a fehérvári papi otthonba látogatott szenteste napján

Hazai – 2021. december 27., hétfő | 13:50

Spányi Antal püspök december 24-én látogatást tett a székesfehérvári Országos Papi Otthonban, és együtt ünnepelte Jézus Krisztus születését az ott élő idős vagy beteg atyákkal.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a sokéves hagyományt követve szenteste napján meglátogatta a papi otthonban élő idős vagy beteg paptestvéreit.

Székesfehérvár egyik legszebb műemlék épületében működik az Országos Papi Otthon, amelyhez a magyarországi kármelita rend egyik legszebb barokk temploma kapcsolódik. Az egykori rendházban kialakított szociális intézményt 1954-ben alapították. Az otthont a Katolikus Szeretetszolgálat működteti.

A magyar egyházban ez volt az első olyan intézménynyitás, amely nemcsak az idős szerzetesek megfelelő elhelyezését szolgálta, hanem világi papokét is; sőt az otthon néhány civilt is befogadott – ismertette az alapítás hatvanadik évfordulóján Bató András, a szeretetszolgálat akkori főigazgatója. – Ezzel megteremtették a lehetőségét annak, amit az Egyházi Törvénykönyv a megyéspüspököknek előír, hogy öregedő, beteg papjaikról gondoskodjanak. Az igazgató idézte Ferenc pápát, aki

arra buzdította a híveket, hogy látogassák meg az idős szerzeteseket, papokat, hiszen jelenlétük által ezek az otthonok az életszentség és apostoliság kegyhelyei.

Karácsonykor az idős atyák meglepetésműsort adtak az otthon dolgozóinak, erről ITT olvashatnak.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Dózsa István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria