Veres András: Szent László példája a keresztény értékek megőrzésére buzdít

Hazai – 2017. február 18., szombat | 16:45

Február 17-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott szentmisét és hangversenyt követően a városháza dísztermében Borkai Zsolt polgármester, Veres András győri megyéspüspök, valamint Potápi Árpád János államtitkár beszédet mondott a Szent László-év megnyitása alkalmából.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Borkai Zsolt elmondta, Győr számára fontos, hogy a 2017-es Szent László-év megnyitásának helyszíne lehet, mert a város nemcsak Szent László ereklyéjét, hanem szellemiségét is őrzi. A polgármester kiemelte, hogy a lovagkirály ma is példakép, keresztény hite, erkölcsi szilárdsága iránymutatást ad. Borkai Zsolt felidézte a győri Szent László-körmenet hagyományát: az 1763-as földrengés idején a város lakói Szent László pártfogását kérték. Szent László oltalmában Győrt nem érte komolyabb kár, ezért ereklyéjét hálából körmenettel hordozták végig a városon. Borkai Zsolt a László-napon tartott hagyományos körmenetek közül a 2012. évit emelte ki, amikor a Szent László-herma mellett a Szent Jobbot is körbehordozták Győr belvárosában.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megnyitóbeszédében Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója mellett két másik jubileumra is emlékeztetett: a László király által vezetett szabolcsi zsinat 925., valamint a Szent László-herma Győrbe érkezésének 410. jubileumára is.

Szent Lászlóhoz kötődik a pogánysághoz való visszahajlás legyőzése, valamint a keresztény ország biztos, evangéliumi alapokra helyezése – emelte ki a főpásztor. – Szent László a valláserkölcsi értéket nemcsak a magánéletében tartotta fontosnak, hanem a közigazgatásban, az ország építésében is érvényesítette, tartós békét teremtett egész Közép-Európa számára.

A megyéspüspök kifejezte abbéli reményét, hogy Szent László példája mindnyájunkat a keresztény hagyomány megőrzésére és Krisztus követésére buzdít.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott arra, hogy 1077-ben László személyében egy különleges képességekkel bíró, keresztény szellemiségű uralkodó került a trónra, aki tizennyolc évig tartó uralkodása alatt erőssé és függetlenné tette a magyar királyságot, Nagyváradon újjászervezte a püspökséget, Zágrábban új püspökséget alapított.

Szent László nagyváradi sírja, amelyhez számos csoda története fűződik, hazánk szakrális központja volt a középkorban – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Majd felidézte, hogy a Kárpát-medence számos települése viseli Szent László nevét, a lovagkirály Erdély védőszentje. Szent László nemcsak a magyarok, hanem – többek között – a lengyel és a horvát nép számára is fontos viszonyítási pont.

A megnyitóbeszédeket követően Gaal Gergely, a Pro Patria Egyesület tagja a városháza dísztermének folyosóján megnyitotta azt a kiállítást, amelyet Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész alkotásaiból állítottak össze. Az erdélyi, felvidéki és magyarországi templomokban készült felvételek olyan freskórészleteket mutatnak be, amelyek a kunok ellen vívott kerlési csata kulcsjelenetét, a lányrabló kun vitézt legyőző Szent Lászlót ábrázolják.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Nagy Lajos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria