Szentgotthárd-Zsidára zarándokoltak a Szombathelyi Egyházmegye hívei

Hazai – 2019. május 2., csütörtök | 17:33

Szentgotthárdon tartották a Szombathelyi Egyházmegye éves zarándoklatát idén május 1-jén. Több mint kétezren vettek részt a találkozón.


Voltak, akik gyalog, mások kerékpárral, a legtöbben autóbusszal, kocsikkal keltek útra az egyházmegye különböző részeiből, hogy egy évvel Brenner János boldoggá avatása után a vértanúság helyén emlékezzenek a Szombathelyi Egyházmegye mártír papjára és adjanak hálát boldoggá avatásáért. Máraiújfaluból Székely János megyéspüspök, Rábakethelyről Császár István általános helynök vezetésével indultak gyalogosan a zarándokok Zsidára, az emlékkápolnához. Utóbbi zarándokcsoport élén Brenner József atya haladt, kezében testvére ereklyéjét tartva.

A kápolnánál a szombathelyi Brenner-iskola diákjai elevenítették fel naplórészletek, levelezések, visszaemlékezések alapján János atya életét, lelkiségét, majd Székely János megyéspüspök egyházmegyéje papságával együtt mutatott be szentmisét. A kápolnában elhelyezték Brenner János relikviáját, és ezentúl a szertartások során mindig kihelyezik majd az ereklyetartót.

Brenner János boldog pap volt, aki életben helyet készített az Istennek és az ő szeretetének. A maga boldogságát sugározta másoknak is. Brenner János arra tanítja az embereket, hogy az élet szárnyalás, az élet tűz, izzó folyosó: a szenvedés és a szeretet folyosóján keresztül jutunk el Isten lángoló trónusáig – mondta szentbeszédében a főpásztor. – János atya élte is ezt a lángolást, ezért mondták róla: jó a közelében lenni. Érezte, hogy Isten a vértanúság útjára vezeti őt: és kész volt a teljes odaadásra. És már ekkor gondolt a jövő katolikus nemzedékére is, értünk is áldozta önmagát.


Fontos lenne napjainkban, hogy a családok mint kis kolostorok éljék mindennapjaikat, amelyek átmentik keresztény kincseinket: a hitet, az imádságot, a szeretetet. De ilyen bástya lehetne egy plébánia, egy katolikus iskola is – hangsúlyozta a püspök.

Székely János szentbeszéde meghallgatható ITT.


A szentmise és az ebéd után lelki programokkal folytatódott a zarándoknap. Az emlékkápolnánál Brenner József atya vezetett imaórát, a rábakethelyi templomban szentségimádáson vehettek részt a hívek, az emlékkeresztnél pedig egyéni imádságra nyílt lehetőség. A Szombathelyi Egyházmegye zarándoklata litániával zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria