Szociális bérlakásokat létesít a 300 legszegényebb településen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2022. november 22., kedd | 14:51

A „Felzárkózó települések” program keretében megvalósuló projekt során kétezer szociális bérlakást létesítenek európai uniós támogatással. A Máltai Szeretetszolgálat november 21-i sajtóközleményét olvashatják.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány 2022 szeptemberében támogatást nyert a „Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása” (RRF-3.3.1-22-2022-00001) projekt megvalósításához. A Széchenyi Terv Plusz 2021–2027 fejlesztési időszakban felhasználható keretösszeg 50,896 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Az Európai Unió felé elszámolható költségek forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), az Európai Unió felé nem elszámolható, de a megvalósításhoz elengedhetetlen kiadásokra pedig hazai forrás áll rendelkezésre.

A „Felzárkózó települések” hosszú távú programban érintett háromszáz településen a tervek szerint kétezer szociális bérlakást létesítenek 2026. június 30-ig, részben új ingatlanok építésével, részben a településeken található házak felújításával, korszerűsítésével. A szociális bérlakások bérbeadását és kezelését szociális lakásügynökség végzi majd, a bérlőket pedig pályázat útján választják ki.

A szociális bérlakások létesítésén túl a program a legszegényebb településeken élő emberek lakhatási körülményeinek javítását is célul tűzte ki. A leginkább leromlott állapotú lakóépületekben életveszély-elhárító beavatkozást végeznek, közreműködnek a legszegényebb háztartások lakókörnyezetének rendezésében, eltávolítják a hulladékot, szükség esetén bekerítik a kerítéssel nem rendelkező ingatlanokat.

A lakhatási beavatkozási tevékenységek egy részére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány pályázatot ír ki az adott településeken már jelen lévő, aktívan segítő szervezetek számára. A települési megvalósító szervezetekkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány támogatás-továbbadási szerződést köt a vállalt tevékenységek végrehajtására.

A projektről bővebb információt a www.maltaialapitvany.hu oldalon olvashatnak.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria