Szőjük ismét együtt Szent Márton köpenyét! – Jótékonysági koncert Nigériáért

Hazai – 2021. augusztus 26., csütörtök | 12:35

A Magyar Kurír – az Új Ember katolikus hetilap kiadója – felhívása.

Kedves Olvasóink! Kedves Barátaink!

Ősszel a koronavírus-járvány következtében kialakult humanitárius katasztrófahelyzetben kifejeztük együttérzésünket az éhínséggel küzdő nigériai emberekkel. A Szent Márton ünnepéhez kötött gyűjtés során 150 millió forint adomány érkezett, ezzel kifejezve szolidaritásunkat keresztény testvéreinkkel.

Szent Márton nyomában jártunk, aki megosztotta köpenyét a didergő koldussal, így tettével Krisztust követte, aki kenyeret szaporított az éhező népnek, és önmagát adta az Eucharisztiában.

Példájából jobban megértettük, hogy korunk nagy kihívásának csakis közösen vállalt szolidaritással felelhetünk meg.

Az adományok a nigériai Onitshai Főegyházmegyéhez jutottak el. Valerian M. Okeke érsek most Magyarországra érkezik, hogy a jótékonysági est alkalmával személyesen is kifejezze köszönetét.

Ezért az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszustól karnyújtásnyira most arra hívunk mindenkit, hogy közösen adjunk hálát az Úrnak, és töltsünk el együtt egy estét az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Terézvárosban szeptember 3-án, pénteken 19 órától (Budapest, VI. kerület, Király-Nagymező u. sarok). 18 órától az első pénteki, Jézus Szíve-litánián és 18.30-tól a szentmisén is az afrikai testvéreinkért imádkozunk.

A lélek felemelését Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész segíti Liszt-, Beethoven- és Chopin-darabokkal.

A jótékonysági koncert fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

A jótékonysági estre a belépő díjtalan.

Használjuk fel jól a nekünk adott időt, tegyünk tanúságot Isten szeretetéről szavaink és tetteink által, hogy az eucharisztikus kongresszuson még felkészültebben ünnepelhessük az Oltárszentségben velünk és bennünk élő Krisztust!

A jótékonysági est kedvezményezettje az Onitshai Főegyházmegye. Az adományok a Szent József kórház és szülészet létrehozását segítik a nigériai Ifite-Ogwariban.

A kórház projektjének elindítója, tulajdonosa és fenntartója az Onitshai Főegyházmegye, melynek vezetője Valerian M. Okeke érsek, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója. A kicsiny részben már működő kórház a 800 ezer lakosú település egyetlen egészségügyi intézménye. Az országban nincs egészség- és társadalombiztosítás, így naponta sokan azért halnak meg, mert nem részesülhetnek egészségügyi alapellátásban, a kórház tehát szó szerint életmentő szerepet tölt be a helyiek életében.

A kórház létrehozását a főegyházmegye húsz éve indította útjára. Anyagi nehézségek miatt azonban csak 2020 májusában tudta megnyitni kapuit a szakorvosi ellátást biztosító első szárny, tíz fekvőbetegággyal az úgynevezett Afréka Ház, melyet az Afréka Alapítvány nagylelkű magyarországi adakozók segítsége révén valósított meg és a legalapvetőbb orvosdiagnosztikai eszközökkel szerelte fel: röntgengéppel, ultrahangkészülékkel, EKG-val és vérelemző (labor)géppel. A beruházásnak még a 90 százaléka előttünk áll. Ahhoz, hogy az intézmény a településen és a környezetében lakó több millió embernek segítséget tudjon adni, még szükség van a sürgősségi ellátás, a dialízis és egyéb diagnosztikai egységek megvalósítására. Ezenkívül tekintettel az ország és e térség rossz közlekedési és közbiztonsági helyzetére (naponta rabolnak ki és ejtenek túszul embereket) szükség van az orvos-, a nővér- és a gyógyszerészszemélyzet elszállásolására alkalmas egységre is, ami nélkül a kórház nem tud működni.

A Csókay András idegsebész és Fodor Réka orvos misszionárius által létrehozott alapítvány célja, hogy a nehéz helyzetű országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, támogasson, ott egészségügyi ismeretterjesztést végezzen.

Adományaikat a helyszínen vagy banki átutalással az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványnak címezve közvetlenül juttathatják el. Afréka Alapítvány 10101346-27099400-01004002 (IBAN: HU66 SWIFT kód: BUDAHUHB).

Kérjük Olvasóinkat és minden jószándékú embert, hogy nagylelkű adományaikkal segítsék keresztény testvéreinket, és imáinkban se felejtkezzünk el megemlékezni róluk.

A jótékonysági est megvalósításáért és nagylelkű támogatásáért ezúton is köszönetet mondunk Horváth Zoltán plébánosnak és az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia közösségének.

Kuzmányi István
főszerkesztő

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria