Több mint ezer hallgató fejezte be tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Hazai – 2023. július 10., hétfő | 16:20

A diplomaátadó ünnepségekkel július 7-én és 8-án zárult le az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2022/23-as tanéve, amely az egri felsőoktatás történetében a 249. oktatási esztendő. A végzősök között most is jelentős arányban vannak a pedagógiai kar hallgatói.

A tavaszi félév végén Egerben 969, Jászberényben 81 fő, összesen tehát 1050 hallgató tett sikeres záróvizsgát az EKKE-n; az Egerben tartott pénteki eseményen 722, míg szombaton Jászberényben 81 végzős hallgató vette át a diplomáját.

Az egri bazilikában pénteken 10 órai kezdettel a bölcsészettudományi és művészeti, valamint a pedagógiai kar végzősei (434 fő), míg 15 órakor a gazdaság- és társadalomtudományi, az informatikai, illetve a természettudományi kar hallgatói (288 fő) vehették át oklevelüket.

A délelőtti díszünnepségen beszédet mondott Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, aki az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem „egri modelljét” állította középpontba követendő példaként.

Úgy fogalmazott: a siker kulcsa az értékek iránti elkötelezettség, a gyakorlat és tudás megfelelő összhangja, valamint a hivatásszeretet. „Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ünneplő közössége ma a bazilikában gyűlt össze. Olyan, csaknem 250 éves egri felsőoktatásról beszélünk, melyről a legtöbbeknek a tanárképzés, pedagógusképzés jut az eszébe. A több mint ezer eszterházys diplomából mintegy négyszáz oklevél a jövő szempontjából oly fontos pedagógusképzéshez kapcsolódik” – emelte ki Hankó Balázs. 

Az „egri modellből” tanulnunk kell, s ennek alapja az érték megőrzése és továbbörökítése, amely kiemelt feladata az egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeknek. Az államtitkár rámutatott: a másik alapvetés, hogy az „egri modell” a gyakorlatra fókuszál, s az Egri Főegyházmegye mint köznevelési intézményfenntartó rögtön gyakorlatot is kínál a fiataloknak. A jövő pedagógusait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyedi támogatással segíti, ezért hozták létre a Pyrker-ösztöndíjat.

A 2022/23-as tanév végén az EKKE hallgatói közül alapszakon összesen 628, mesterképzésben 170, osztatlan képzésben 78 fő teljesítette az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket. A fentieken túl felsőfokú szakképzésben 104, szakirányú továbbképzési programokban 70 hallgató zárta sikeresen tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Az EKKE végzőseinek 38 százaléka a pedagógusképzésben szerzett diplomát. Angol nyelvű képzésben 18 hallgató tett sikeres záróvizsgát, közülük 7-en alapszakon, 11 fő pedig mesterképzésben vehetett át oklevelet.

A neveléstudomány területén sikeresen habilitált Sanda István Dániel, valamint PhD tudományos fokozatot szerzett Csató Anita, Fodor Zoltán, Herédi Rebeka, Kiss Zoltán, Klem Dénes Attila, Lívják Emília, Nádudvari Gabriella, Sárosi Tünde, Subrt Péter, Tomori Tímea, Tudlik Csilla, Urbán Péter. Az EKKE Történelemtudományi Doktori Iskolájában sikerrel védte meg doktori értekezését Péterffy Gergely Pál.

Az eseményeken Pajtókné Tari Ilona rektor és a karok dékánjai egyetemi és kari kitüntetéseket, díjakat adtak át az arra érdemes egyetemi polgároknak.

Az ünnepségről szóló bővebb beszámoló és a díjazottak névsora ITT olvasható. 

Forrás: Egri Főegyházmegye 

Szöveg: Zentai László

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria