Ünnep és egyházzenei áhítat a pécsi bazilikában

Hazai – 2013. november 28., csütörtök | 15:31

Ferenc pápa felhívására a Pécsi Egyházmegye imádsággal és egyházzenei áhítattal csatlakozott a hit éve lezárásához. A pécsi bazilikában a szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök Bíró László tábori püspök koncelebrálásával ünnepelte.

A szentmise előtt Szent Cecília tiszteletére egyházzenei áhítatot tartottak. A Garadnay Balázs vezetésével zajló áhítaton jeles egyházi műveket szólaltattak meg a bazilika kórusai – a Bárdos Kórus, a Mozart Kórus és a Palestrina Kórus –, valamint a Szent Mór Iskolaközpont vegyeskara, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Laudate Kórusa és a Schola Sancta Pauli.

A hit évét záró szentmisét Udvardy György püspök mutatta be. „Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel, annak az Istennek az erejébe vetett hit által, aki Őt a halálból feltámasztotta” – a Kolosszeieknek írt levél gondolatához kapcsolódva a szentmise homíliáját követően a jelenlévők közösen elimádkozták a Mindenszentek litániáját, s égő mécsesekkel mentek a Corpus Christi-kápolnában álló keresztelőkúthoz, ahol megerősítették hitük foglalatát, keresztségi fogadalmukat. E jelképes gesztus emlékeztetett a keresztség lényegére, a Krisztustól kapott küldetés és hit minden embert megszólító hivatására a Krisztussal megélt egységben.

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír