Új rendtagokat avattak a Szuverén Máltai Lovagrendben

Hazai – 2017. június 25., vasárnap | 12:33

Keresztelő Szent János ünnepén, június 24-én, Budapesten, a Szent Ferenc Sebei-templomban szentmise keretében hat új rendtagot avattak a Szuverén Máltai Lovagrendben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bolberitz Pál, a Szuverén Máltai Lovagrend (a továbbiakban: máltai rend) magisztrális káplánja, az ünnepi szentmise főcelebránsa a mise homíliájában többek közt a máltai rend új tagjaihoz szólt, akik „ígérettel elkötelezik magukat a máltai lelkiség mellett”; biztatta őket, hogy ki-ki tekintse példaképének saját védőszentjét, próbálja követni a tetteiben, gondolkodásában, és ehhez kérje a Szentlélek segítségét.

„Ha így tesznek, meg fogják tapasztalni a Szentlélek Úristen kegyelmét: egyszerűen könnyebb lesz a jót tenni, s a hitet megvallani”. Bolberitz Pál a kegyelem megtapasztalásáról ezt mondta: „Lábujjhegyen jön közénk az Isten, észre kell őt vennünk, és meg is kell cselekednünk azt, amit kíván – ezáltal másokat is Hozzá vonzunk majd.” Ebben az értelemben tette hozzá: a máltai lovag hivatásának beteljesedése, hogy jótettei által nyomot hagy a világban.

A szentmise keretében úgynevezett tiszteleti lovaggá avatták Károlyi Józsefet, Jankovich-Bésán Mihályt és ifj. Wettstein Jánost, kegyelmi dámává Pacsay-Tomassich Miklósné Szenthe Orsolyát, magisztrális lovaggá Maurer Pétert, valamint magisztrális dámává Visy Lászlóné Földváry Esztert. Ők a máltai rend azon osztályába nyertek felvételt, amelyben egyházi fogadalmat nem tesznek, de erkölcsi kötelességük, hogy kövessék a rend szellemiségét és szabályait. (A máltai kereszt nyolc ága például a nyolc boldogságot jelképezi.)

A szentmise után agapét tartottak a templomudvarban, és ugyanitt került sor a 92 éves Őrgróf Pallavicini Frigyes Sándor Mária Alfonz laudációjára, aki 70 éve tagja a máltai rendnek. Ez alkalomból Kállay Tamás mondott személyes szavakat az őrgróf történelmi eseményekben tanúsított helytállásáról, szolidaritásáról, és Szabadhegy Péter a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége nevében Apor Vilmos arany emlékérmet adott át az ünnepeltnek.

* * *

Őrgróf Pallavicini Frigyes 1924. december 23-án született Budapesten, az Andrássy út 98-ban. A II. világháború vége fel hagyta el az országot, utoljára még találkozott báró Apor Vilmos püspökkel, ő volt az utolsó személy, akitől az ország elhagyása előtt elköszönt. A háború végén a milánói konzulátus felkérte arra, hogy az Olaszországba érkező magyar menekülteket képviselje. Ebben az időben a Magyar Vöröskereszt képviseletét is ellátta. Folyamatosan utazott München–Salzburg–Lindau–Milánó közt, látogatva a menekülttáborokat. Az amerikai és angol vöröskereszten keresztül élelmet szállítottak a táborlakók részére.

1956-ban a máltai lovagrend hívására testvérével a kőszegi határra ment, hogy a menekülteket fogadják, ellátásukról, élelmezésükről gondoskodjanak. Felépítették Szentgotthárdtól Sopronig a menekülttáborláncot iskolákban és pajtákban. Az élelmezés biztosításán kívül beszerezték a szükséges takarókat, matracokat, a csecsemőknek pelenkákat. Több mint negyven tábort építettek fel és működtettek ebben az időben. 1957-ben félmillió gyermekbénulás elleni, úgynevezett Salk-szérumot hoztak be Magyarországra.

1958–59-ben máltai lovagként segített kiépíteni az osztrák máltai segélyszervezet hálózatát, amelynek jelenleg is tagja. A rendszerváltozás tavaszán Kislángon felvette a kapcsolatot a Recsket is megjárt, később sok év börtönre ítélt Tabódy István atyával, aki régi jó barátja volt. Vele együtt kapcsolódott be a máltai rend magyarországi visszatelepülésének folyamatába.

1990. június 7-én létrehozta a Magyar Máltai Lovagok Budavári Alapítványát azzal a céllal, hogy Magyarország és a Szuverén Máltai Lovagrend történelmi kapcsolatait helyreállítsa, támogassa és fejlessze, valamint székhelyet biztosítson a Magyar Máltai Lovagrend magyarországi diplomáciai képviselete és egyéb írásos értékei, dokumentumai számára.

Folyamatosan szervezte ezen idő alatt a különböző segélyszállítmányokat kórházak, idős otthonok, szegények, rászorulók részére. Az ország első katolikus ifjúsági és felnőttképző intézményének felépítésére és elindítására jelentős forrásokat mozgósított. A 25 éve működő szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémia neki köszönheti a létét.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria