Veres András megyéspüspök megáldotta a Győri Egyházmegyei Levéltár új kutatótermét

Hazai – 2023. június 16., péntek | 11:43

Június 15-én, csütörtök délután áldotta meg Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ Győri Egyházmegyei Levéltár új kutatótermét. A helyiség 21. századi körülményeket biztosít a gyűjteménybe érkező kutatóknak.

Az ünnepségen Nemes Gábor intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, majd Veres András győri megyéspüspök a Krónikák második könyvét idézte, amelyben Hilkija főpap megtalálta az Úr törvénykönyvét (2Krón 34,14;29–30). A főpásztor emlékeztetett: a választott nép vezetői az ellenség betörése miatt a legértékesebb könyvükről nem tudták, hogy hová lett. Bízunk benne, hogy mi a Szentírást nem veszítjük el soha.

Veres András hozzátette: Az elmúlt időkben már bizonyították a levéltár munkatársai, hogy sok értékes kincs vár felfedezésre, amiről nem tudtunk, vagy valami oknál fogva feledésbe merült. „Azt kívánom, hogy minél több felfedezést tegyenek!” – mondta.

Az egyházmegyei levéltár évek óta az egyik leglátogatottabb egyházi archívum, ezért régóta dédelgetett terv volt egy új, korszerűbb kutatóterem létesítése, amely most valósult meg – mondta Nemes Gábor intézményvezető.

Az új kutatóterem számos korszerű igénynek felel meg. Földszinti elrendezése miatt idős és mozgásukban korlátozott személyek számára is megközelíthető, a tágasabb tér kényelmesebb kutatást tesz lehetővé.

A digitalizált állományt négy korszerű számítógépen kutathatják az ide látogatók. Ez egyrészt az iratok védelmét is szolgálja, másrészt pedig egy kutató számára sokkal több dokumentum átnézését teszi lehetővé.

Az iratok gyors mozgatását az emeleti raktárakból teherlift teszi lehetővé. A beruházás kisebb részben pályázati forrásokból, nagyobbrészt pedig fenntartói támogatásból létesült.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Horváth Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria