Veres András nyitotta meg a Szent Márton-évi pályázat alkotásait bemutató kiállítást

Hazai – 2016. szeptember 16., péntek | 21:53

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg szeptember 16-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán azt a kiállítást, mely a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által, diákok számára kiírt pályázat legszebb alkotásaiból áll.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A legjobb pályamunkák készítőinek és az őket felkészítő tanároknak Veres András püspök adta át a díjakat.

Veres András a pályázat meghirdetésének idején még Szombathely püspöke volt, ezért is volt számára kedves annak kiírása. A püspök visszautalt arra az Ákos-koncertre, melyet a nyáron, Szombathelyen tartottak. Az ott elhangzott dalokat sokan kívülről fújták, vagyis biztos, hogy nem akkor hallották azokat először. Ez is mutatja, hogy az, amivel valaki sokat foglalkozik, előbb-utóbb a részévé válik. „Ezeken az alkotásokon sokat kellett dolgozni, lehet, hogy az első próbálkozás nem is sikerült jól. Mivel sokat foglalkoztatok vele, annak témája, vagyis Szent Márton alakja is közel került hozzátok. Ezek az alkotások művészi színvonalúak lettek, de ennél is fontosabb, hogy a szívetekben mi maradt meg Szent Mártonból, az ő lelkületéből. A tours-i szent püspök példája azt üzeni a ma embere számára, hogy vegyük észre környezetünkben a rászorulókat.”


A püspök ezután Goethe szavaira utalt, mely szerint minden embernek naponta legalább egy műalkotást meg kellene figyelnie azért, hogy a lelke egyre szebb legyen. „Biztos, hogy a ti lelketek azzal lett szebb, hogy Márton életével foglalkoztatok. Folytassátok ezt a munkát, mert sok tehetség rejlik bennetek, emellett ne feledjétek, hogy érdemes egy életet feltenni arra, hogy alkotásainkkal mások életét is szebbé tegyük” – fejezte be megnyitó beszédét Veres András püspök.


Tokár János, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet (KPSZTI) igazgatója Szent Márton püspökké választását idézte fel. Sokan nem akarták Mártont püspöknek, mások, leginkább a szegényebbek viszont kiálltak mellette. Amikor felolvasták a zsoltárt, arra a szakaszra esett a választás, hogy „kisdedek és csecsemők ajkával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt”. Mindezt a jelenlévők Mártonra és támogatóira, a tisztalelkű, ártatlan emberekre értették. „Olyanokra, mint akik itt állnak most előttünk.”

„Itt, a Sapientia aulájában Szent Péter és Szent Pál apostol szobra látható. Mi most magunk előtt is apostolokat láthatunk” – kezdte köszöntőjét Szatmári Györgyi, a Sapientia rektorhelyettese. Carlo Maria Martini mondta, hogy a fiataloknak nagy feladata van az egyházban. Nekik kell lenni a kreativitásnak, a lendületnek, a nyitottságnak. „A sokszínű munkákat látva tapasztalhatjuk, hogy ti vagytok az egyház lendülete” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A képzőművészeti pályázatra érkezett műveket Szalai József, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára méltatta. Elmondta, hogy rendkívül értékes parafrázisok születtek, melyekben sok humor és alkotóerő jelenik meg.

A katolikus óvodák és iskolák gyermekei számára kiírt, Így ünnepeljük Szent Mártont rajzpályázatra 272 alkotást küldtek be, a zsűri 28 munkát tartott alkalmasnak a kiállításon való megjelenésre. A tárgyalkotó pályázatra több mint száz mű érkezett, ezekből 49 lett kiállítva. Az iskolai szociális érzékenységet bemutató pályázat reklámplakát kategóriájában azt kellett bemutatni, a diákok milyen tevékenységet végeznek szívesen a szociális területen, és erre hogyan hívnák meg társaikat. A kreatív műveltségi vetélkedő során a felső tagozatos és középiskolás csapatoknak Tours-i Szent Mártonról és koráról, valamint a szent kultuszáról szerzett ismereteiket kellett kamatoztatni. Az írásbeli fordulóban egy Szent Márton életét bemutató képregényt kellett elkészíteni.


A kiállításon rendkívül sokféle alkotás látható. Találunk itt a rajzokon és a festményeken kívül mécses tartókat, agyagszobrocskákat és textilbábokat is, de gyakorlótésztából, glazúrból és élelmiszerekből is készültek képek. A Nagybajomi Kolping Katolikus Szakképző Iskola kőműves és a festő tanulói templom-makettet, a Szekszárdi Kolping Iskola kertészei és virágkötői díszes keresztet készítettek. Az ételalkotáson két másodikos szakácstanuló egy napig dolgozott, kontúrja olajbogyó, de gépsonkát, kápia paprikát és halat is felhasználtak hozzá. Mint azt Koller Tamás intézményvezető elmondta, a magas színvonalú szakmai tudással létrejött pályamunkák elkészítése Szent Márton lelkületét is közelebb hozta a diákokhoz.


A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (1052 Budapest, Piarista köz 1.) aulájában.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria