Veszprémben bemutatták a KATTÁRS programját

Hazai – 2023. szeptember 21., csütörtök | 17:30

Szeptember 28. és október 1. között várja Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hagyományos rendezvénye, az Egyházunk gazdagságát, párbeszédre kész közösségeit bemutató Katolikus Társadalmi Napok az érdeklődőket. Szeptember 21-én a veszprémi érseki palotában tartott sajtótájékoztatón ismertették a programsorozatot.

A sajtótájékoztatón Udvardy György veszprémi érsek, Porga Gyula polgármester és Loószné Dömötör Enikő, a KATTÁRS főszervezője fogadták a média képviselőt.

A KATTÁRS szeretné megmutatni azt a „napi helytállást kívánó” szolgálatot, melyet a Katolikus Egyház végez a társadalom érdekében – ismertette a rendezvény célját Udvardy György. A KATTÁRS járja az országot, összehívja mindazokat; intézményeket, közösségeket, lelkiségi mozgalmakat, társintézményeket, melyek a közjó szolgálatában állnak, és itt is a közösséget szolgáló módon lesznek jelen.

A KATTÁRS mindezt „ünnep” formájában mutatja be, melynek során a résztvevők a találkozásban meg tudnak újulni, és együtt tudnak megerősödni ebben a szolgálatban.

A találkozó központi gondolatáról – ezt fejezi ki a mottó is: „Erősek a reményben” – szólva Udvardy György érsek kifejtette, a remény nem statikus állapot, nem azonos a reménykedéssel,  fenntartása állandó erőfeszítést kíván, amiért meg kell küzdeni.

A rendezvény konferenciát szentel ennek a központi témának, melynek előadói öt területtel foglalkoznak. Erdő Péter bíboros a kereszténység, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a szociális terület, El Beheiri Nadja, a PPKE JÁK tanára a társadalom, Gelencsér András, az MTA Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője a teremtett világ, Hölvényi György európai parlamenti képviselő az üldözött és szükséget szenvedő keresztények témájáról szóló előadása azt próbálják felmutatni, hogyan láthatjuk meg a remény jeleit.

Porga Gyula polgármester szerint a rendezvény akkor lesz sikeres, ha az egész város magáénak érzi, amit a szervezés során meg is tapasztalt. Kiemelte, hogy a települési infrastruktúra, az oktatás és a kultúra, szórakozás mellett az életminőség egyik fontos összetevője, hogy milyen emberi kapcsolatok jellemzik az ott élő emberek viszonyait. Hova fordulhatnak, ha nehézségben vannak? – ezen a téren tud nagyon sokat adni a Katolikus Egyház.

Looószné Dömötör Enikő főszervező a gazdag kínálatba – a csúcsidőpontokban 5-7 esemény zajlik párhuzamosan – adott betekintést. A helyszín a megújulását élő, történelmünk kezdetéig visszanyúló veszprémi várnegyed, ahol még folynak a munkálatok, de a szervezők megmutatnak annyit, amennyit csak tudnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden épületet megnyitnak, melyek folyamatosan látogathatók lesznek. A várnegyed épületei, azok kertjei, a Szentháromság tér lesznek a belvárosi programhelyszínek, de a Veszprémi Érseki Főiskola épülete is befogad eseményeket. Mindennap szentmisét ünnepel a közösség, Udvardy György érsek a nyitó- és a záróalkalommal, továbbá Székely János megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke lesznek a főcelebránsok. A Szent Mihály-székesegyház imára hív, csendes, vezetett, énekes imádságokra várják a közösségek a résztvevőket. A nyitómisén megszólal a Veszprémi Főegyházmegye által kiírt pályázaton harmadik helyezett Gizella-mise és -fanfár. A színpadon fellépnek az oktatási intézmények művészeti csoportjai.

A Karitász a gyerekeknek kínál péntektől vasárnapig egész napos programot a Biró–Giczey-házban. A várost beénekli a Pueri Cantores közel 600 ifjú énekese, akik végül gálakoncertet adnak a Szent Margit-templomban.

Párbeszédre számos fórum hív számos témában: ifjúság, család, anyaság, környezetünk, cigányság, szenvedélybetegség, elhivatottság, fiatalok és a gazdaság – hogy csak néhányat említsünk.

Részletes tájékoztatást a Veszprémi Főegyházmegye és a KATTÁRS honlapja ad.

A sajtótájékoztatón részt vett az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága képviseletében Bánlaki Zsanett irodavezető. A rendezvényen Dankos Attila orgonaművész, a Szent Mihály-székesegyház kántora orgonajátéka szólalt meg.

A KATTÁRS védnökségét Navracsics Tibor országgyűlési képviselő és Porga Gyula, Veszprém polgármestere vállalták.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria