Zarándoklat és kérdezz-felelek a püspökökkel – Máriapócs felé menetelnek a görögkatolikus fiatalok

Hazai – 2019. augusztus 16., péntek | 19:21

Beregdarócról indult augusztus 13-án a hagyományos görögkatolikus ifjúsági gyalogos zarándoklaton részt vevő mintegy 350 fiatal. A zarándokok a Beregdaróc–Fehérgyarmat–Mátészalka–Nyírbátor útvonalon érkeznek meg augusztus 17-én Máriapócsra. Az út folyamán püspöki kérdezz-felelekre is sor került a görögkatolikus főpásztorokkal.

A zarándoklat során az emmauszi tanítványokról szóló evangéliumi szakasz alapján elmélkednek a lelki vezetők: „felismerték őt a kenyértörésben” (Lk 24,31).

Az első elmélkedést az indulás előtti estén, augusztus 12-én tartotta Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök az alkonyati istentisztelet keretében. A főpásztor beszédében először az emmauszi tanítványok félelméről és reményvesztettségéről szólt. „Mi is elindulunk, de mint ahogyan azt az emmauszi út is tükrözi, nem elég egy társ, egy családtag, egy barát, aki nehéz helyzetben segít. Jézus vigasztalására van szükségünk. A Biblia szavaira van szükség, ezáltal fogunk választ kapni a kérdéseinkre” – hangsúlyozta Szocska Ábel, majd felhívta a fiatalok figyelmét arra is, hogy nyissanak a másik felé, kérdezzék meg tőle, mi a problémája, milyen terhet cipel. 

A nyíregyházi püspök azt tanácsolta a fiataloknak, hogy legyenek tudatában annak, hogy elsősorban nem a társakkal zarándokolnak, hanem Jézussal. Az emmauszi tanítványok, miután felismerték Jézust a kenyértörésben, már nem akartak továbbmenekülni, boldogan tértek vissza Jeruzsálembe. A főpásztor végezetül azt kívánta a fiataloknak, hogy törekedjenek ezen a héten lelki kincseket gyűjteni, azokat nem elpazarolni, és igyekezzenek lelki emberként, Krisztussal megérkezni Máriapócsra. Az első nap táncházzal és ismerkedéssel zárult. 

 * * * 

Augusztus 13-án, kedden a Tiszában való megmártózást követően a három görögkatolikus főpásztort kérdezhették a fiatalok. Elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy az egyházi vezetők szerint mi a legnagyobb hibája a mai fiatalságnak. Szocska Ábel kiemelte, ő nem a fiatalok hibáit keresi, hanem arra próbál magyarázatot találni, hogy a papok miért nem tudják megérinteni a fiatalokat. Egy lelkiatya elmélkedését hallgatva arra jutott, hogy az Egyház tanításának a szórakoztatóipar a legnagyobb ellensége, és ez jelenti a legnagyobb veszélyt is a fiatalokra nézve. Kocsis Fülöp érsek-metropolita szerint a fiatalok legnagyobb baja a felszínesség, ami nem engedi, hogy megéljék a dolgok mélységét, míg Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szerint a függőségek, például az okoseszközök túlzott használata ellen kell védekezni.

A következő kérdéskör az internetes társkeresés, kapcsolatépítés volt, amiről egyöntetű véleményt nyilvánítottak a főpásztorok: az interneten nem jön át senki személyisége. Jó közösségekre kell találni, ahol a kapcsolatok maguktól értetődően alakulnak. Erre kiváló alkalom a zarándoklat.

A feminizmussal kapcsolatban is megosztották véleményüket a püspökök. Kocsis Fülöp úgy látja, valóban szerepet vesztett a világunk, ennek az is az oka, hogy túlságosan jól élünk, nem nagyon kell küzdeni semmiért, és sok esetben azt gondoljuk, hogy nincs is szükség a Jóistenre. „Ez egy határtalan szabadságélményt alakít ki az emberben, mert úgy érzi, hogy nincs felette senki. Ez irány- és célvesztést eredményez, egyfajta árvaságot” – hangsúlyozta az érsek, majd hozzátette, a szerepvesztés eredménye az, hogy a férfiak puhányok lettek, míg a nők olyan harciasak, hogy meg se lehet mellettük szólalni. Szocska Ábel szerint is elcsúsztak a dolgok, ami jól megmutatkozik abban, hogy a fiúk elfelejtettek udvarolni és a könnyebb utat választva online keresnek társat, ahelyett, hogy megtapasztalnák, milyen az „remegő térddel és dobogó szívvel egy lány elé állni, és azt mondani neki: szép vagy!”

Hogyan kerülhetett az Jóistentől ajándékba kapott Föld ekkora bajba? – kapták a következő kérdést a püspökök. Kocsis Fülöp úgy látja, örvendetes, hogy legalább erre már rájött az emberiség, de szerinte ez a harácsoló életmód nem feltétlen fordítható vissza. Apró cselekedetek azért előbbre vihetik a negatív tendenciát: ilyen a böjt, a szelektív hulladékgyűjtés. A főpásztor meg is ragadta az alkalmat és bejelentette, hogy hamarosan faültetési akciót indít a görögkatolikus egyház.

Kényes kérdésekben sem volt hiány, ezek közé tartozott a homoszexualitás témaköre. „Az emberek elfogadását az Egyház minden jóérzésű emberhez hasonlóan támogatja, de ideológiák propagálását ilyen módon nem támogatja, leginkább ellenzi” – fogalmazott Orosz Atanáz püspök. Kocsis Fülöp szerint nem újkeletű a homoszexualitás, hiszen Szent Pál irataiban és az Ószövetségben egyértelműen le van jegyezve, hogy ez bűn. A bűn az, ami által az ember saját magával rosszat tesz. Szocska Ábel püspök tudományosan közelítette meg válaszát, hiszen kutatások bizonyítják, hogy férfiak esetében a saját nemhez való vonzódás az édesapa hiányát fejezi ki, minden homoszexuális személynél kimutatták, hogy őt édesapja soha nem ölelte meg, nem játszott vele gyerekkorában. Lehet ezen az állapoton változtatni pszichológusok terápiájának köszönhetően, de ezt elhallgatja a világ.

A társadalmat érintő kérdések után a fiatalok könnyed témákat is felvetettek, például arra voltak kíváncsiak, miért hordanak a püspökök szakállat. Szocska Ábel elmondta, szláv hagyomány, hogy a szerzetesek a monostorokban nem vágják le a szakállukat, csak bűnbánatképpen, vagy amikor vezekelnek – egyébként pedig Istentől kapott ajándéknak tekintik. Kocsis Fülöp humorosan megjegyezte, a szakáll biztosítja az üdvösséget, azt megrántva rángatja majd be Szent Péter a mennybe, azt, akinek van.

* * * 

A tivadari pihenő vecsernyével ért véget, majd Fehérgyarmat felé vették az irányt a zarándokok, ahol az éjszakát is töltötték. Augusztus 14-én, szerdán érkeztek Tunyogmatolcsra, menet közben az egymásra figyelés fontosságáról hallottak elmélkedést. Mátészalkán a polgármester köszöntötte a fiatalokat. A szerda estét a Yulius25 zenekar koncertje zárta. A csütörtöki nap a hagyományoknak megfelelően a lelkigyakorlat alkalma volt gyónási lehetőséggel, valamint lehetőséget adott az Istennel való kapcsolat elmélyítésére.

Az egyházmegye tudósítása teljes terjedelmében ITT és ITT olvasható el.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria